Site coolinaria.ro

Alimente anti-imbatranire


Alimente anti-imbatranire Pe masura ce inaintam in varsta, organismul incepe sa dea semne de imbatranire. Oricat am vrea sa le stopam, este imposibil. Din fericire, putem incetini procesul de imbatranire. Cum? Cu ajutorul dietei zilnice!

Datorita mineralelor, antioxidantilor, proteinelor si altor compusi, anumite alimente ne ajuta sa prevenim aparitia problemelor specifice varstei sau sa le diminuam.

Antioxidantii contracareaza actiunea radicalilor liberi, "vinovati" de inflamatiile cronice. Spre deosebire de inflamatiile care apar cand, spre exemplu, iti luxezi o mana, despre cele care contribuie la imbatranire se crede ca stau la baza bolilor cronice (de la cancer, boli de inima si diabet la artrita, osteoporoza si Alzheimer).

In plus, dupa varsta de 40 de ani, organismul are nevoie de multe proteine. Intrucat sistemul muscular cedeaza anual cu un procent, si metabolismul este incetinit, astfel ca se depun mai repede kilogramele.

Iata in continuare cateva alimente anti imbatranire:

Peste
- contine multi acizi grasi omega-3. Acestia previn blocajele arteriale, bataile anormale ale inimii si scad tensiunea arteriala;
- acizii grasi omega-3 au si efecte anti-inflamatorii;
- potrivit unui studiu, consumul de doua-trei ori pe saptamana scade riscul de deces cu pana la 40 de procente;
- are putine grasimi saturate.

Nuci
- contin proteine si grasimi nesaturate, vitamine, minerale (potasiu – scade presiunea sangelui; calciu), antioxidanti;
- consumul regulat de nuci iti lungeste viata cu 2 ani si jumatate, potrivit unor studii;
- te poti satura mancandu-le fara sa te gandesti la numarul de calorii.

Usturoi
- intareste sistemul imunitar, asadar previne si lupta impotriva infectiilor;
- are efecte antivirale;
- scade colesterolul si tensiunea arteriala;
- reduce inflamatiile;
- protejeaza celulele.

Ulei de masline
- grasimile monosaturate scad riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare si al cancerului;
- contine polifenoli.

Legume
- sursa de: vitamine (A, C, E, K), minerale, antioxidanti (contracareaza actiunea radicalilor liberi si incetinesc imbatranirea);
- luteina si zeaxantina protejeaza pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete;
- intaresc sistemul imunitar;
- previn afectiunile cardiovasculare si hipertensiunea;
- deblocheaza arterele;
- au grija de tractul digestiv etc.

Ciocolata neagra
- capacitate antioxidanta mare, datorita boabelor de cacao;
- contine flavonoli, iar acestia scad riscul aparitiei hipertensiunii, al diabetului de tip 2, al afectiunilor de rinichi si al dementei;
- ajuta la mentinerea hidratarii pielii;
- protejeaza pielea de actiunea razelor ultraviolete;
- favorizeaza circulatia sangelui.

Iaurt
- bogat in calciu (acesta impiedica instalarea osteoporozei). Totusi, calciul nu poate sa intareasca oasele daca nu consumi suficiente proteine;
- contine bacterii bune (diminueaza incidenta afectiunilor intestinale specifice varstei inaintate).

Fasole
- sunt bune pentru inima;
- contin fibre (ajuta la scaderea colesterolului), antioxidanti, vitamine si minerale, proteine inhibatoare si genisteina (protejeaza de cancer).

Cereale integrale
- scad riscul aparitiei atacului cerebral;
- contin fibre, iar acestea controleaza apetitul si micsoreaza nivelul zaharului din sange;

Avocado
- contine antioxidanti, grasimi mono-nesaturate, potasiu, vitamina E, folati (previn atacurile cerebrale si osteoporoza), acid oleic (creste nivelul colesterolului bun; impiedica formarea cheagurilor de sange);
- imbunatateste sanatatea pielii;
- scade presiunea arteriala;
- reduce colesterolul.

Afine
- contin antioxidanti (flavonoli, antocianina), vitamine (s-a stabilit ca exista o legatura intre prevenirea cancerului de piele si vitamina C);
- vitamina C stimuleaza productia coleganului, prevenind astfel aparitia ridurilor;
- se crede ca antocianina poate sa ne protejeze de diabet si cancer;
- calmeaza inflamatiile;
- se pare ca pot impiedica problemele neurologice si dezvoltarea celulelor canceroase.

Vin
- consumat in cantitate moderata, ne protejeaza de afectiuni cardiovasculare, diabet si pierderea memoriei;
- vinul rosu contine resveratrol (conform unor studii efectuate pe animale, poate sa activeze gena care incetineste imbatranirea). Tot resveratrolul previne cancerul, blocarea arterelor si diminueaza inflamatiile si colesterolul rau;
- in loc de vin rosu, poti bea cafea. Acesta scade riscul aparitiei diabetului de tip 2, al Parkinsonului. Contine acizi clorogenici (antioxidanti cu rol de protectie).

Alte informatii
  • Antioxidanti se gasesc si in: pudra de curry, afine, nuci, suc de rodii etc.
  • Cancerul poate fi prevenit sau tinut sub control cu: spanac, afine, ceai negru fiert, cirese uscate, kiwi, ceapa, lamaie, vin rosu, seminte de susan, capsuni.
  • Alimente bune pentru o inima sanatoasa: migdale, spanac, fasole negre, neai negru, telina, scortisoara, ciocolata neagra, usturoi, unt de arahide natural, ulei de masline, quinoa, ulei de susan, paine din cereale integrale.
  • Ca sa nu va ingrasati, consumati: migdale, iaurt grecesc, stafide, nuci, quinoa, scortisoara, fasole negre.
  • Scapati de dureri sau le diminuati cu spanac, migdale, sos marinara.
  • Pentru un aspect frumos al pielii, mancati: spanac, cirese uscate, kiwi, lamaie, capsuni, nuci.
  • Vitamina E din migdale are grija de sistemul muscular.
  • Ceaiul intareste sistemul imunitar, protejeaza smaltul dintilor si lupta impotriva pierderii de memorie asociata cu varsta.


  • Autor:  Alina Tibichi