Site coolinaria.ro

Bucataria japoneza: Bento


Bucataria japoneza: Bento Bento sau o-bento inseamna mancare la pachet, pusa intr-o cutie compartimentata, de diferite marimi, si asezata cat mai placut pentru ochi.
Poate fi luata la scoala, serviciu, in calatorii etc.

Obiceiul de a pregati un asemenea pachet dateaza din jurul anului 1185, adica din perioada Kamakura.
Reteta traditionala de bento presupune o portie mica de carne cu orez sau taitei, alaturi de legume, crude sau gatite.

Mancarea e pusa simplu sau sub forma de personaje de desene animate, cladiri, monumente, plante, flori etc.

Sunt cunoscute trei feluri principale de bento:
- Makunouchi – se serveste la mese oficiale, in restaurante etc.
- Kouraku – la picnic, mai ales primavara, la petreceri. E pregatit astfel incat mai multe persoane sa poate manca din aceeasi cutie;
- Ekiben – se vinde in gari, aeroporturi. Contine, in general, mancaruri locale.

In afara de acestea, mai exista Aiso bento (pregatit special de o fata pentru un baiat, astfel aratandu-si sentimentele pentru el) si bento pentru funeralii.

Sfaturi pentru un bento gustos si sanatos
- evita ingredientele procesate;
- foloseste cat mai multe alimente sanatoase. Profita de fructele si legumele din piata;
- nu consuma mai mult de 600 de calorii;

- gateste mancare ce poate fi consumata la temperatura camerei;
- daca vrei un bento in stil nipon, foloseste orez in urmatoarele proportii: 4 parti orez, 2 parti proteine, 1 parte alte ingrediente;
- nu te complica gatind prea mult. Bento inseamna in sine o masa pregatita rapid, cu putine ingrediente.

Autor:  Alina Tibichi