Bento sau o-bento inseamna mancare la pachet, pusa intr-o cutie compartimentata, de diferite marimi, si asezata cat mai placut pentru ochi.
Poate fi luata la scoala, serviciu, in calatorii etc.
Obiceiul de a pregati un asemenea pachet dateaza din jurul anului 1185, adica din perioada Kamakura.
Reteta traditionala de bento presupune o portie mica de
carne cu orez sau taitei, alaturi de
legume, crude sau gatite.
Mancarea e pusa simplu sau sub forma de personaje de desene animate, cladiri, monumente, plante, flori etc.
Sunt cunoscute
trei feluri principale de bento:
-
Makunouchi – se serveste la mese oficiale, in restaurante etc.
-
Kouraku – la picnic, mai ales primavara, la petreceri. E pregatit astfel incat mai multe persoane sa poate manca din aceeasi cutie;
-
Ekiben – se vinde in gari, aeroporturi. Contine, in general, mancaruri locale.
In afara de acestea, mai exista
Aiso bento (pregatit special de o fata pentru un baiat, astfel aratandu-si sentimentele pentru el) si bento pentru funeralii.
Sfaturi pentru un bento gustos si sanatos
- evita ingredientele procesate;
- foloseste cat mai multe alimente sanatoase. Profita de fructele si legumele din piata;
- nu consuma mai mult de 600 de calorii;
- gateste mancare ce poate fi consumata la temperatura camerei;
- daca vrei un bento in stil nipon, foloseste orez in urmatoarele proportii: 4 parti orez, 2 parti proteine, 1 parte alte ingrediente;
- nu te complica gatind prea mult. Bento inseamna in sine o masa pregatita rapid, cu putine ingrediente.
Autor: Alina Tibichi