Site coolinaria.ro

Cele 4 tipuri de diete


Cele 4 tipuri de diete Dieta presupune respectarea unui regim alimentar cu scopul de a slabi. In general, doctorii si nutritionistii ne sfatuiesc sa o combinam cu exercitiile fizice, atat pentru a avea cat mai repede efectul scontat, cat si pentru a ne imbunatati starea generala.
Dieta poate fi urmata, de asemenea, pentru dezvoltarea musculaturii sau pentru mentinerea unei anumite greutati.

Cele care promoveaza slabirea presupun continut redus de grasimi, carbohidrati si calorii. Exista chiar si o dieta cu foarte putine calorii.
Studiile pe termen lung au aratat, insa, ca toate persoanele care au urmat aceste diete au luat inapoi in greutate kilogramele pierdute, indiferent ca si-au pastrat dieta sau programul de exercitii.

1. Dieta cu putine grasimi
Este buna pentru organism intrucat diminueaza riscul atacurilor cerebrale datorita faptului ca are putine grasimi saturate si o cantitate redusa de colesterol.

Potrivit unei cercetari, o dieta cu multe fructe si legume, cu fructe nucifere, cereale integrale si produse lactate cu putine grasimi, inclusiv cu consum redus de sodiu, este asociata intotdeauna cu un risc mai mic de producere a atacului cerebral la femei si cu mai putine afectiuni coronariane.

Unii doctori spun ca dietele cu continut ridicat de proteine si grasimi de origine animala ne afecteaza sanatatea, motiv pentru care recomanda o dieta cu putine grasimi. Nu numai ca previn anumite afectiuni, dar le si suprima.

Reducand grasimile, este redus si numarul de calorii consumate. In urma unei analize facute pe cativa subiecti, pe o durata de 2-12 luni, s-a constatat ca dietele cu putine grasimi (fara nici o reducere intentionata a caloriilor) ajuta la slabirea cu pana la aproximativ 3 kg.

2. Dieta cu putini carbohidrati
Este recomandata mai ales persoanelor obeze. Consta in inlocuirea alimentelor cu multi carbohidrati digestibili (paste, paine, zahar) sau reducerea consumului lor cu alimente cu mai multe grasimi si continut moderat de proteine (carne, peste, oua, branza, nuci, seminte).

Cantitatea de carbohidrati permisa variaza, astfel ca poate ajunge chiar la mai putin de 20% din doza zilnica recomandata (consumul zilnic de carbohidrati trebuie sa se afle in intervalul 20-60 grame, deci mai putin decat cel caloric).

E folosita pentru tratarea sau prevenirea unor afectiuni, cum ar fi: probleme ale sistemului cardiovascular, hipertensiune, sindromul metabolic, epilepsie, diabet, sindromul oboselii cronice etc.
In prezent, dieta cu putini carbohidrati este asociata de multe ori cu dieta Atkins.

3. Dieta cu putine calorii
Este adaptata, in general, fiecarei persoane, in functie de nevoi. Se crede ca, saptamanal, poti slabi intre 500 grame si 1 kg. Una dintre cele mai cunoscute este dieta DASH. Potrivit unui studi efectuat de Institutul de Sanatate din SUA pe 34 subiecti, masa totala a scazut cu 8 procente intr-o perioada de 3-12 luni.

3.1 Dieta cu foarte putine calorii
Consta in consumul a numai 800 Kcal zilnic sau chiar mai putin. Din cauza aceasta, se fac recomandari cu privire la administrarea de minerale, vitamine, proteine si acizi grasi. Carbohidratii pot fi redusi total sau inlocuiti.

Dieta cu foarte putine calorii e recomandata pentru o slabire extrem de rapida (1,5 – 2,5 kilograme saptamanal). Conform unui studiu din 1997, imbunatateste rapid nivelul glicemiei si ajuta la slabire in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 2. Totusi, dupa cateva luni, se formeaza piatra la vezica biliara.

4. Dieta de detoxifiere
Ideea de detoxifiere a organismului exista inca din Antichitate. Ea face parte din medicina alternativa si consta in eliminarea din organism a substantelor toxice acumulate. Unii spun ca foarte multe toxine provin din colorantii alimentari, E-uri si produse cu pesticide. Expertii medicali afirma, insa, ca organismul e capabil sa se curete singur.

Dieta de detoxifiere presupune respectarea unui regim alimentar, evitarea consumului sau numai consumul anumitor produse (cu grasimi, carbohidrati, fructe, legume, apa), curatarea colonului etc. Acesta este motivul pentru care se gasesc pe piata produse pentru curatarea doar a unor organe, cum ar fi fibre pentru colon sau sucuri pentru rinichi.

Dupa detoxifiere, organismul va arde mai usor grasimile acumulate, iar toxinele vor fi eliminate prin sange, urina, piele, respiratie etc.
Unele diete pentru detoxifiere recomanda postul. O zi-doua nu ne fac rau, dar postul prelungit, in unele cazuri, poate fi periculos, chiar mortal.

Autor:  Alina Tibichi