Site coolinaria.ro

Cafeaua este buna pentru sanatate?


Cafeaua este buna pentru sanatate? Dimineata, in drum spre serviciu ori cand iesim in oras, bem cafea. Aroma boabelor macinate parca ne dezmorteste simturile. Evident, pentru un gust cat mai bun, trebuie sa fie pregatita ca la carte.

Totusi, sunt persoane care spun ca efectele ei asupra sanatatii noastre nu sunt dintre cele benefice. Alti cercetatori, insa. afirma ca studiile intreprinse arata cat de buna este de fapt cafeaua pentru organism.

In primul rand, in cafea gasim o multime de antioxidanti. Stim prea bine ca acestia contracareaza actiunea radicalilor liberi, adica a elementelor "vinovate" de aparitia anumitor afectiuni, printre care si cancerul. Totusi, sunt cercetari care spun ca, de fapt, cafeaua nu poate sa reduca riscul aparitiei cancerului mamar si de colon.

In urma unui studiu efectuat in SUA, de-a lungul a 11 ani, s-a observat ca femeile care au baut cafea zilnic si-au micsorat riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu aproximativ 20%.

In al doilea rand, in cafea mai gasim:
- minerale: crom (ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat al zaharului din sange), potasiu, magneziu, zinc etc.
- niacina. Este importanta pentru sanatatea celulelor, functionarea optima a creierului, pentru sistemul cardiovascular (potrivit unor studii, cafeaua nu ridica tensiunea) etc.
- trigonelina, un compus chimic care impiedica degradarea danturii prin caderea dintilor;
- acid dicafeoilchinic. Contracareaza actiunea radicalilor liberi.

Ba mai mult, cafeaua poate scadea riscul aparitiei unor afectiuni precum Alzheimer si Parkinson. In vedere sunt avute si atacurile cerebrale, problemele ficatului si formarea pietrei la rinichi.

Potrivit altui studiu, efectuat de data aceasta de prestigioasa Universitate Harvard, femeile care beau doua-trei cesti zilnic isi diminueaza cu 15 procente riscul de a cadea in depresie fata de cele care nu consuma cafea. Pe de alta parte, cine bea 2-3 cesti de cafea zi de zi isi mareste riscul de dezvoltare a osteoporozei si osteopeniei.

Chiar si sistemul digestiv are de suferit. Sunt persoane care se plang de arsuri esofagiene dupa ce beau cafea. Explicatia este simpla. Cafeaua relaxeaza muschii care nu permit acidului din stomac sa ajunga in gat.

Cat despre cresterea tensiunii, ei bine, unele studii arata ca, intr-adevar, cafeina o influenteaza, dar ca acest lucru e valabil in cazul bauturilor nealcoolice, nu si al cafelei.

Alte riscuri ale consumului de cafea
- boabele de cafea contin mai mult de 1600 de chimicale diferite;
- poate provoca insomnie daca e consumata seara;
- poate mari colesterolul rau, dar nu stie inca exact de ce;
- consuma calciul din organism. Initial, creste pH-ul, iar pentru a face fata, organismul incearca sa lupte cu calciul depozitat in oase; - limiteaza absorbtia fierului;
- contine Tylenol, iar acesta afecteaza ficatul;
- stimuleaza activitatea glandelor suprarenale;
- creste nivelul zaharului din sange. Atunci cand glandele suprarenale sunt stimulate, ficatul elibereaza glycogen, un tip de zahar.

Trucuri pentru o cafea cat mai sanatoasa
- bea cafea organica. In general, planta de cafea e stropita cu multe chimicale. Asadar, trebuie sa eviti acest lucru;
- bea cu moderatie;
- nu inlocui apa cu cafeaua. Aceasta din urma e un diuretic puternic, putand chiar deshidrata;
- bea cafea neagra. Nu o indulci cu zahar, indulcitori artificiali, siropuri etc.

Cea mai sanatoasa este cafeaua pregatita la rece. Pune cateva linguri de cafea intr-o cafetiera, adauga apa purificata, amesteca bine, apoi umple-o de tot cu apa si las-o deoparte de la 5 minute la 12 ore.

Asadar, chiar daca unele studii arata ca are efecte benefice pentru sanatate, nu este bine sa consideram cafeaua drept medicament pentru prevenirea si tratarea unor boli. Niciodata, ea nu va inlocui fructele, legumele si cerealele integrale.

Autor:  Alina Tibichi