Site coolinaria.ro

7 mituri despre alimentatia sanatoasa


7 mituri despre alimentatia sanatoasa Multe afectiuni de care suferim sunt o consecinta a regimului alimentar adoptat. Consumul unor produse in detrimentul altora, asocierea gresita a lor, precum si unele idei dezvoltate in timp duc la aparitia dezechilibrelor alimentare. Iata cateva mituri la care ar trebui sa renuntam atunci cand vine vorba de mancare.

1. Mancarea sanatoasa e prea scumpa
O masa sanatoasa consta in produse cu cat mai putine E-uri si gatite cu grasimi "bune". Multe persoane cred ca acest regim alimentar este mai costisitor. De fapt, conteaza mult ce cumperi si de unde.
Profita in fiecare sezon de alimentele pe care le gasesti pe plan local. Spre exemplu, e mai ieftin sa cumperi acum, primavara, verdeturi, decat toamna sau iarna. Si daca tot ai la dispozitie o varietate, incearca sa-ti faci rezerve.

2. Nu pot manca mic dejun gatit
Cine nu a auzit de celebrul mic dejun englezesc? Intr-adevar, consta in alimente prajite, dar nu e un pericol asa mare atat timp cat nu e gatit in intregime cu grasimi.
Pentru cat mai putine calorii si grasimi, pregateste-ti la gratar rosii, ciuperci, bacon mai slab, fa oua posate, fasole coapte etc.

3. Nu mai insist sa-i dau copilului legume si fructe, pentru ca nu-i plac
Legumele si fructele sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale, proteine. E o greseala sa nu incluzi in alimentatia lor aceste produse. Daca nu le plac, nu-i nimic. Trebuie sa abordezi situatia altfel.
In primul rand, nu te certa cu ei pe aceasta tema, intrucat se vor incapatana si mai mult. Le poti servi fructele si legumele cu piure de cartofi, iaurt, orez etc. La fel de bine, le poti pune cate un fruct in ghiozdan. Pe drumul spre casa, sigur le va fi foame si vor manca ce le-ai strecurat.

4. Fructele uscate, conservate sau inghetate nu sunt la fel de sanatoase precum cele proaspete
Nutritionistii spun ca o dieta sanatoasa echilibrata trebuie sa contina cel putin 5 portii de fructe si legume zilnice.
Iarna se gasesc mai greu unele sortimente. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la ele. Doctorii spun ca si fructele inghetate, si cele proaspete, conservate sau uscate sunt la fel de sanatoase.

5. Slabesti daca sari peste micul dejun
Micul dejun este o masa importanta, intrucat furnizeaza organismului energia de care are nevoie pana la urmatoarea gustare. Evitand sa mananci dimineata, nu risti decat sa te simti fara vlaga, obosit si fara nici un chef de viata. Ba chiar ti se va face foame, astfel ca la urmatoarea masa vei manca mai mult decat ti-ai propus.

6. Consumam doar sarea pusa de noi in mancare
De fapt, 75% din sarea consumata de noi provine din produsele procesate.
In medie, consumam 8,6 g de sare zilnic. Intrucat cei mici sunt mai sensibili decat adultii, doctorii recomanda dozajul in functie de varsta, si anume: 1-3 ani – 2 g, 4-6 ani – 3 g, 7-10 ani – 5 g.

7. Produsele procesate nu sunt la fel de sanatoase precum cele proaspete
In unele cazuri e adevarat. Totusi, sunt situatii cand mancarea procesata e mai sanatoasa decat cea proaspata, depinde de modul de procesare.
Spre exemplu, legumele sau fructele inghetate sunt procesate in cateva ore de la recoltare, adica repede.

Autor:  Alina Tibichi