Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit in vase de cupru


Sfaturi pentru gatit in vase de cupru Poate ti se pare ciudat, dar sa gatesti in vase de cupru e o alegere ideala. De ce? Pentru ca acest metal este un bun conductor de caldura, iar daca mai este si de calitate, atunci raspandeste caldura uniform si repede.

Cand alegi vasele de cupru, asigura-te ca sunt captusite, iar suprafata lor nu este zgariata.

Sfaturi pentru gatit in vase de cupru
- daca vrei sa folosesti ingrediente acide (suc de rosii, spre exemplu), evita vasul de cupru. Fiind metal, oxideaza la contactul cu acidul, astfel ca mancarea poate capata un gust metalic;
- ca sa nu se arda, asigura-te ca este lichid tot timpul in tigaie;

- pentru a gati fara nici o grija, chiar si cu ingrediente acide, cumpara-ti vase din cupru cu strat antiaderent. Aceasta impiedica metalul sa se dizolve in mancare;
- cele mai bune vase de cupru sunt cele cu cu suprafata din otel inoxidabil;

- bucatarii profesionisti folosesc, in general, boluri de cupru pentru a bate spuma albusurile;
- foloseste numai linguri sau furculite din plastic ori lemn, pentru a nu le zgaria;
- imediat ce se incalzesc, redu intensitatea focului;

- daca vrei sa faci frisca intr-un bol de cupru, pune-l mai intai in congelator pentru cateva secunde. Al doilea sfat e sa bati smantana cu 30 de secunde mai mult, pentru a fi mai cremoasa si mai compacta;
- un vas din cupru este ideal si pentru preparat dulceturi si gemuri.

Atentie! Niciodata sa nu tii mancarea in vase din cupru, indiferent ca sunt acide sau nu.

Cum cureti vasele de cupru
- unele vase ies din fabrica cu un strat protector, care trebuie inlaturat. Pentru aceasta foloseste un mix de apa fierbinte si bicarbonat. Pune-l in vas, lasa sa se raceasca, apoi spala, clateste si usuca;
- inainte de prima folosite, spala-le si greseaza-le cu putin ulei vegetal;

- majoritatea se pot curata in masina de spalat vase. Dupa fiecare utilizare a masinii, greseaza-le tot cu ulei vegetal;
- nu folosi materiale abrazive pentru a le sterge;

- ca sa-i dai / redai luciul, sterge vasul cu o carpa imbibata intr-un amestec de sare si zeama de lamaie;
- nu le lasa la inmuiat in apa cu detergent pentru ca vor prinde gust si miros de detergent de vase;

- si tacamurile folosite pentru vasele de cupru se curata cu apa si bicarbonat. Cele din plastic nu trebuie puse in apa foarte fierbinte intrucat exista riscul sa se deterioreze ori chiar sa se topeasca.

Autor:  Alina Tibichi