Site coolinaria.ro

Cutitele esentiale din bucatarie si tehnici de taiere


Cutitele esentiale din bucatarie si tehnici de taiere

Daca doresti sa fii o gospodina desavarsita nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie cele 3 tipuri esentiale de cutite: de bucatar sef (pentru tocat), cu lama zimtata si pentru decojit.

Cutitul de bucatar-sef este cel mai important cutit pe care il poti avea in bucatarie. Este cutitul tipic pe care il folosesc toti bucatarii in emisiunile televizate. Are lama lata si lunga de 15 pana la 25 centimetri. Este foarte versatil si, odata ce te obisnuiesti cu manuirea lui, poti realiza lucruri de finete. Il poti folosi pentru a felia carnea cruda si legumele, ca sa desprinzi carnea fiarta de pe oase, sa toci varza, verdeturi, ceapa etc. Lama lui foarte lata il face mai sigur si mai stabil. Este considerat drept cutit profesional, nu degeaba i se spune “de bucatar- sef”.

Cutitul pentru decojit arata ca un cutit de bucatar in miniatura, lama sa avand o lungime de la 5 pana la 10 cm. Il poti folosi cu succes pentru operatii precise: scoaterea venelor si a pielitelor din carne, la taiatul prajiturilor sau al foitajelor scoase din cuptor, pentru eliminarea partii centrale a rosiilor sau pentru taierea in parti egale a legumelor. Chiar daca ti se pare ca, fiind foarte ascutit, il poti folosi pentru curatatul cartofilor, te sfatuiesc sa renunti la aceasta idee pentru ca vei taia prea mult din pulpa cartofului.

Cutitul cu lama zimtata este ideal pentru feliat painea si rosiile, asadar pentru alimentele care au o textura la exterior si alta la interior. Nu apasa cu forta, ci aplica mai bine o miscare semicirculara, ca la fierastrau. Pentru o taiere eficienta este foarte bine sa alegi un cutit care are lama putin mai lunga. Este recomandat, in principal, celor care sunt incepatori in arta culinara.

Daca pana acum am discutat de felurile de cutite necesare in bucatarie, mai departe iti voi prezenta si tehnicile de taiere a alimentelor:
Macedoine (macedonie) = cubulete de legume sau fructe cu latura de 5 mm sau mai mari.
Jardiniere (jardiniera) = bastonase de 4 mm x 1,5 cm.
Paysanne (taraneste) = bucati egale taiate triunghiular, rotund sau romboidal.
Radacinoasele sunt taiate in batoane de 1,5 cm grosime si apoi in feliute de 1 mm grosime, iar legumele cu frunze sunt taiate in patrate sau romburi cu latura de 1 sau 1,5 cm.
Brunoise = cubulete de 3 mm.
Julienne (julien) = gen bete de chibrituri cu latura de 3 mm.
Chiffonade = frunzoase taiate fin (cum ar fi salata, spanacul, busuiocul sau varza)
Maiestria in manuirea cutitelor necesita o practica indelungata. Este folositor sa incerci taierea mai multor feluri de legume si zarzavaturi, folosind diferite tehnici de taiere. Totusi, chiar daca e criza, nu este nevoie sa tai si ultima bucatica de morcov - nu merita riscul de a te taia!



Autor:  Simona Stefanuca