Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu carne tocata


Sfaturi pentru gatit cu carne tocata Uneori ti se pare ca mancarea nu are gustul pe care ti-l doresti. Desi ai folosit toate ingredientele asa cum scria in reteta, ceva nu a iesit cum trebuie. Ei bine, problema pot fi ingredientele in sine.

Carnea tocata, spre exemplu, este unul din produsele cele mai "sensibile". Ca sa nu-ti pui sanatatea in pericol si nici sa compromiti mancarea, trebuie sa respecti cateva lucruri.
Iata care sunt acestea:

- carnea trebuie sa fie proaspata. Numai daca s-a epuizat stocul sau nu mai ajungi la macelarie, ia carne tocata congelata;
- cea de la macelarie trebuie gatita in maxim 2 zile din momentul cumpararii;
- ca sa elimini orice urma de indoiala, cel mai bine este ca macelarul sa ti-o pregateasca pe loc;

- nu cumpara niciodata carne care nu e pusa in congelator sau care e doar pe jumatate inghetata;
- asigura-te ca punga este inchisa foarte bine;

- cu cat carnea e mai expusa la aer, cu atat sunt mai mari riscurile ca germenii sa se inmulteasca pe suprafata ei. Numarul germenilor creste la fiecare 20 de minute chiar si daca pui carnea intr-un loc optim. Vara, germenii se inmultesc de patru ori mai repede;

- ce nu-ti trebuie, pune in congelator. Acolo, carnea rezista pana la 2-3 luni;
- cand o bagi in congelator, n-o lasa asa cum ti-a dat-o macelarul, ci turteste-o. Astfel, va ingheta uniform;

- carnea tocata de vita nu trebuie sa aiba mai mult de 20% grasime, iar cea de porc, 35%. Mixul (jumatate porc, jumatate vita) nu trebuie sa depaseasca 30% grasime;
- chiar si mancarurile cu carne tocate pot fi puse in congelator;
- niciodata nu pune la recongelat carne.

Cum se dezgheata carnea
- indiferent de sortiment, se dezgheata in frigider, pe raftul cel mai de jos;
- carnea care se dezgheata nu trebuie sa intre in contact cu restul preparatelor din frigider;
- numai daca o folosesti imediat dupa aceea, o poti dezgheta in cuptorul cu microunde;

Cum gatim cu carne tocata
- ca sa nu se prinda carnea de maini, cufunda-le in apa rece;
- nu exagera cu pregatirea compozitiei cu ajutorul mainilor. Caldura lor poate avea efect negativ asupra grasimii;
- pentru hamburgeri, carnea cu cea mai putina grasime este ideala. Pentru chiftele trebuie ceva mai gras;

- nu se recomanda sa pui in tigaie carnea congelata. Prin inghetare, sucul natural se transforma in cristale, iar in momentul in care o vei scurge de grasime, vei elimina destul de mult si din gust;
- asigura-te ca tigaia este incinsa bine inainte de a pune burgerii. Iar pentru orice eventualitate, pune putin ulei in ea;

- cu cat e mai mare intensitatea focului atunci cand gatesti, cu atat carnea isi reduce din volum. Asadar, ai grija ce temperatura folosesti;
- daca e prea multa grasime, pune carnea intr-o strecuratoare, apoi toarna peste ea apa fierbinte, dupa care scurge-o bine;

- dupa ce ai modelat burgerul, apasa usor in centrul lui. Pe masura ce se va gati, va disparea "gropita" formata si vei avea certitudinea ca e gata;
- nu folosi niciodata vreo spatula ca sa apesi pe burgerul din tigaie. Isi va pierde din suc. La fel poti sa patesti daca folosesti o furculita;
- atunci cand isi schimba culoarea, adica nu mai este roz, prepararea s-a terminat.

Autor:  Alina Tibichi