Site coolinaria.ro

Cimbrul - sanatate naturala


Cimbrul - sanatate naturala Cimbrul este una dintre cele mai utilizate plante in gastronomie. Mai putin cunoscut este faptul ca are proprietati antifungice si anti-canceroase, fiind recomandat chiar si in tratarea bronsitei.

Cimbrul este o sursa de: antioxidanti (luteina, zeaxantina, pigenina etc.), potasiu (tine sub control tensiunea si ritmul batailor inimii), fier (componenta in formarea celulelor rosii din sange), calciu, magneziu, mangan, seleniu, vitaminele A, complexul B, C, E si K, acid folic, betacaroten etc.

Iata de ce este benefic cimbrul:
- nu are deloc colesterol;
- contine thymol, un ulei esential cu proprietati antiseptice si antifungice. Alte uleiuri volatile din componenta: borneol, carvacrol, geraniol;
- vitamina A e necesara pentru piele si vedere;

- betacarotenul si vitamina A ne protejeaza inclusiv de cancerul bucal si cel pulmonar;
- vitamina C intareste sistemul imunitar pentru a ne feri de infectii;
- datorita terpenoidului, are proprietati anti-canceroase;

- gargara cu apa cu cimbru sau consumul de ceai de cimbru are efecte benefice impotriva racelilor, a durerilor de gat si a simptomelor bronsitei (are proprietati expectorante);
- in farmacii se gasesc diverse produse pe baza de cimbru pentru tratarea cariilor si a gingivitei.

Uleiul esential de cimbru...
- poate fi folosit pentru producerea sapunului, a pastei de dinti, a cosmeticelor si a parfumurilor;
- are proprietati antiseptice, antibacteriene si e un puternic antioxidant;
- e benefic pentru alinarea durerilor in general si pentru imbunatatirea starii de spirit. In plus, are efect calmant si destreseaza.

Autor:  Alina Tibichi