Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit la baie de aburi


Sfaturi pentru gatit la baie de aburi Metoda de a gati la baie de aburi este cunoscuta de foarte multa vreme. Foarte des o intalnim sub denumirea de bain-marie (termenul provine din limba franceza).
Ea consta in pregatirea unei retete sau incalzirea unui preparat fara contactul direct cu focul, ci cu aburul.
Concret, umpli un vas mai mare pe jumatate cu apa, pui in el un recipient mai mic cu ciocolata, spre exemplu, si fie il bagi in cuptor, fie il pui pe aragaz.

Ce poti face la baie de aburi
- topesti ciocolata. Intrucat temperatura din vasul cu bain-marie nu ajunge niciodata in punctul de ardere, nu risti sa compromiti ciocolata;
- pregatesti un cheesecake. Astfel, previi situatiile cand prajitua crapa in mijloc;
- prepari o sarlota. Astfel, nu se formeaza crusta inainte ca interiorul sa fie copt in totalitate;

- unele tipuri de sosuri. Ingredientele acestora au nevoie de o temperatura la care sa se topeasca, dar nu si sa se inchege. Ouale, spre exemplu, sunt foarte sensibile la caldura, deci au nevoie de o temperatura nu mai mare de 100 grade Celsius. Baia de aburi este ideala intrucat absoarbe caldura si o distribuie treptat si uniform;

- mentii mancarea la o temperatura constanta. In acest mod, o vei avea calda mai mult timp, nemaifiind nevoie sa folosesti focul;
- topesti mierea de albine zaharisita. Pune borcanul direct intr-o oala cu apa fierbinte;
- incalzesti mancarea fara sa folosesti uleiuri si grasimi;

- gatesti fructe de mare in suc propriu;
- prepari mancaruri cu ingrediente care, in timpul fierberii, isi schimba textura. Baia de aburi, in schimb, le ajuta sa-si pastreze si aspectul, si textura.

Cum gatesti la baie de aburi
- trage pe jumatate in afara gratarul din cuptorul incins;
- umple o oala pe jumatate cu apa foarte fierbinte;
- pune in tava un vas termorezistent sau o craticioara cu sarlota ori cheesecake-ul;
- baga usor gratarul inapoi in cuptor;
- verifica din cand in cand nivelul apei. Daca trebuie, mai pune apa;
- cand sarlota e gata, scoate cu grija gratarul putin si ia vasul.

Autor:  Alina Tibichi