Site coolinaria.ro

Ce sa mananci si ce sa eviti cand ai rosu in gat


Ce sa mananci si ce sa eviti cand ai rosu in gat In anumite perioade, mai ales in sezonul rece, avem uneori senzatia de uscaciune si jena in gat, ne doare zona, ganglionii sunt inflamati, nu putem inghiti orice etc. Cam acestea sunt simptomele afectiunii numite rosu in gat.

Pana sa ajungem la tratamente cu antibiotice, este bine sa incercam cateva remedii acasa. In primul rand, trebuie eliminate din alimentatie produsele care nu fac decat sa ne irite gatul mai mult si sa le introducem pe cele care ne pot grabi vindecarea.

De evitat!
- alimente prea fierbinti sau prea reci (cum ar fi inghetata);
- mancaruri prajite, intrucat pot avea textura crocanta;
- alimente cu gust acid: citrice, mancaruri cu otet, muraturi;

- alimente picante si foarte picante (cu pudra chili, usturoi, curry, nucoara, piper);
- cafeina si alcool (irita gatul si mai mult). In loc de acestea, bea apa pentru a fi tot timpul hidratat;

- alimentele uscate, pentru ca sunt greu de inghitit. Cand ne doare gatul, e mai bine sa nu mancam popcorn, cereale uscate, legume si fructe crude. Daca, totusi, nu te poti abtine, incearca sa gasesti o cale de mijloc. Spre exemplu, serveste cerealele cu lapte. Cat despre legumele si fructele crude, le poti trece prin blender, preparand smoothie sau milkshake-uri.

Ce sa mananci cand ai rosu in gat:
- supa de pui. Are usoare proprietati antiinflamatorii si limiteaza contactul virusurilor cu membranele celulelor. Supa contine vitamine si minerale datorita ingredientelor (morcovi, ceapa, telina, cartofi, usturoi etc.);

- clatite, in loc de paine prajita;
- sos de mere in loc de mere crude;
- preparate cu oregano, cimbru, busuioc;

- budinca in loc de inghetata;
- banane. Sunt usor de inghitit si moi. In plus, contin vitamine si minerale, iar acestea te ajuta sa scapi mai repede de afectiune;

- mix de miere de albine si zeama de lamaie. Este un remediu excelent pentru gatul inflamat;
- oua jumari sau albusuri. Sunt usor de inghitit si de digerat;

- ceai cu miere de albine sau ghimbir. Calmeaza gatul iritat, iar aburii elibereaza pieptul de presiune;
- desert cu miere de albine, banane si fulgi de ovaz. Scade nivelul colesterolului rau, e bogat in fibre si ofera satietate mai mult timp;

- ceai sau supa cu salvie. Aceasta planta este folosita de foarte mult timp in medicina;
- morcovi fierti. Contin vitamine si minerale.

Autor:  Alina Tibichi