Site coolinaria.ro

Alimentatie sanatoasa: Paradoxul francez


Alimentatie sanatoasa: Paradoxul francez Francezii sunt fanii untului, ai retetelor de croissante si pate de foie gras. Asadar, mananca de trei ori mai multe grasimi decat americanii, si totusi au mai putine probleme cardiovasculare decat acestia.

Acesta este paradoxul francez, un termen folosit prima data de Serge Renaud, un om de stiinta de la Universitatea Bordeaux. De ce apare discordanta amintita?
Iata raspunsurile:

- francezii mananca incet si, implicit, se bucura de gust mai mult timp. Mancand incet, iti dai seama cand te-ai saturat, intrucat creierul are timp sa-ti spuna ca senzatia de foame a disparut, ca urmare a impulsurilor nervoase trimise de catre sistemul digestiv;

- francezii servesc si mananca mai putine portii decat americanii;
- nu iau gustari intre mese si nici nu comanda o portie in plus, spre deosebire de americani;
- au trei mese regulate zilnic;

- gatesc cu ulei de masline;
- mancarea contine putine grasimi trans;
- beau mult lichid (sub forma de ceai, apa, supa etc.);

- consuma rar produse procesate;
- evita destul de mult sucurile carbogazoase, mancarurile prajite, snacks-urile;
- dieta franceza contine vitamina K2 (scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare);

- beau vin. Resveratrolul din struguri previne cancerul si favorizeaza longevitatea. Mai mult, intareste celulele in fata radiatiilor;
- fac miscare mai multa decat americanii.

Daca mergi la restaurant, incearca sa mananci incet, fa o pauza pentru a vedea daca te-ai saturat, apoi bea apa. Posibil sa te fi saturat, dar stomacul sa nu fi trimis impulsuri creierului. De asemenea, fa si pauze mai dese intre imbucaturi.

Unele persoane tind, in schimb, sa creada ca autoritatile franceze manipuleaza, de fapt, informatiile pentru a da impresia ca populatia e mai sanatoasa decat se crede.

Autor:  Alina Tibichi