Site coolinaria.ro

Bucataria israeliana


Bucataria israeliana Cand auzim de Israel ne gandim, fara indoiala, la Mormantul Sfant. Nici pe departe nu ne imaginam cam ce inseamna bucataria israeliana, dar avem impresia ca este, sa spunem, intangibila. Fals. E o bucatarie globala, o suma de retete adunate din toata lumea.

Cele mai vizibile influente in bucataria israeliana au venit din: Orientul Mijlociu (prin Egipt, Liban, Irak), Africa de Nord (Maroc, Libia), zona mediteraneana (Turcia, Grecia), Balcani, America, Asia etc. Datorita influentelor amintite, retetele gatite in zilele de sarbatoare difera de la zona la zona.

In mod inevitabil, bucataria israeliana este influentata considerabil si de climat. Citricele se cultiva pe zona de coasta. Rodiile, maslinele si smochinele, in zonele de deal mai reci; kiwi, bananele si mango pe Valea Iordanului; strugurii, merele si ciresele in muntii Galilei si Golan.

Anul 1948, cand Israelul a renascut, a fost momentul in care au aparut alte traditii culinare, printre care si Picnicul de Ziua Independentei, compus din kebab si shishlik (frigarui de carne cu usturoi), alaturi de hummus si tahini (pasta cu seminte de susan, usturoi, condimente).

Despre bucataria israeliana
- culturile elena si romana au influentat mult bucataria israeliana, mai ales prin preoti si patura aristocratica. Mesele mari cuprindeau antreuri picante, carne, peste, bauturi alcoolice, masline, legume proaspete si murate, tarte dulci etc.

- la inceputuri, mesele se bazau pe: masline, curmale, smochine, rodii, grau, orz si struguri. In timp, datorita rutelor comerciale, au inceput sa fie folosite si condimentele;
- pranzul este cea mai importanta masa a zilei. Se serveste la amiaza, cand se intorc copiii de la scoala;

- carnea si produsele lactate se gatesc si se consuma separat. Totusi, se mai permite ca ouale, pestele, legumele si fructele sa fie mancate fie cu carne, fie cu lapte;
- in timpul Sabatului nu ai voie sa gatesti;
- alimente interzise? In primul rand, carnea de porc si iepure si crustaceele. Pana si animalele permise trebuie sa fie sacrificate conform anumitor reguli;

- de Sabat se servesc mancaruri traditionale, cum ar fi supa de pui si painea Challah;
- stilul kosher consta in cateva reguli de alimentatie inspirate din religie;
- conform stilului kosher, lactatele si carnea trebuie consumate la un interval de cel putin 6 ore.

Mesele zilei
- mic dejun traditional: Borekas (produse de patiserie cu legume, cartofi, branza), oua, masline, branza, pita, salate, cafea, suc.
- pranz: snitel cu salate, hummus si tahini, orez, legume, piure de cartofi.
- gustare: shwarma si falafel (de obicei, cu French fries si salate).
- cina este mai usoara (Kibbutz) si consta in: iaurt, oua, salate, legume, masline, omelet, suc de portocale etc.

Retete populare in Israel
- Cholent (reteta traditionala de Sabat. E tocana cu carne, fasole, cartofi, gatita la foc mic, in jur de 12 ore);
- Ptitim (chiftelute din aluat de grau, coapte in cuptor si servite cu salate si rosii);
- Baba Ganoush;
- Falafel (chiftele din mazare pisata, adesea servite cu pita);
- Hummus;
- Malawach;
- pita;
- Sabih (sandvis cu vinete prajite, oua fierte tari, tahini, pita);
- Shnitzel;
- Shwarma (carne de miel la grill);
- Tahini (din seminte de susan) etc.

Deserturi israeliene: inghetata, baclavale, clatite, Knafeh (aluat razuit, cu branza moale si sirop dulce), Malabi (budinca cu apa de trandafiri si topping de nuci), Sahlab (bautura fierbinte si cremoasa sau budinca), Krembos (biscuiti cu spuma dulce de ou si ciocolata) etc.

Bauturi: Cafe Afuch (cappuccino), shake de fructe, limonada cu menta, ceai cu menta.

Autor:  Alina Tibichi