Site coolinaria.ro

3 idei de retete de cozonac


3 idei de retete de cozonac De pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma cozonacul. Cea mai des pregatita este reteta cu nuci, cat mai multe nuci. Exista, insa, si alte retete la fel de gustoase. Iata care sunt propunerile noastre:

1. Cozonac cu migdale
Ingrediente

1 kg faina, 2 linguri migdale cojite, 4-5 oua, 1 lamaie, 1 ou pentru uns la final, 2 linguri de stafide, cca 370 ml lapte, 250 g zahar, 1/2 lingurita sare, 250 g unt, putina nucsoara rasa, drojdie

Mod de preparare
Bate ouale, apoi amesteca-le cu lapte, sare si zahar.
Cerne faina intr-o tava de copt incalzita, fa o gaura in mijlocul ei si pune treptat ouale, amestecand cu mana.
Adauga drojdia diluata cu apa.
Greseaza-ti mainile cu unt topit, apoi framanta aluatul bine.
Cand observi ca e omogen, acopera-l cu un prosop si lasa-l intr-un loc cald.
Dupa ce si-a dublat volumul, mai framanta-l o data, tot cu mainile gresate.
Adauga apoi stafidele, coaja de lamaie rasa si nucsoara.
Pune aluatul intr-o tava de copt unsa cu unt si lasa-l sa creasca.
Cand creste pana la jumatatea tavii, unge cozonacul cu oul batut, presara migdalele cojite si da-l la cuptor, la temperatura moderata.
Scoate-l din tava cand s-a racit de tot.
Inainte de servire poti presara zahar vanilat.

2. Cozonac cu nuca si mac
Ingrediente pentru aluat
500 g faina, 4 galbenusuri, 1 lingurita vanilie, 1 lingurita rom, coaja rasa de la o jumatate de lamaie, 1 lingurita sare, 100 g zahar + 1 lingurita zahar separat, 10 g drojdie, 60 ml ulei de canola sau vegetal, cca 330 ml lapte incalzit, cca 113 g unt taiat in jumatate si topit separat, 60 ml apa calda
Ingrediente pentru umplutura cu seminte de mac
seminte de mac, 60 ml lapte, 2 linguri zahar
Ingrediente pentru umplutura cu nuci
240 g nuci date prin robotul de bucatarie, 80 ml lapte cald, 150 g zahar

Mod de preparare
Pune faina cernuta intr-un bol mare, fa o gaura in mijloc si adauga 1 lingurita de zahar amestecata cu 2 linguri de faina.
Incorporeaza apoi drojdia si apa calda si amesteca usor pana se omogenizeaza.
Lasa deoparte aluatul obtinut ca sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
In alt bol bate galbenusurile cu sarea.
Adauga zahar, rom, ulei, coaja de lamaie rasa, vanilie si jumatate din unt.
Amesteca pana se omogenizeaza.
Cand aluatul si-a dublat volumul, adauga mixul de oua si laptele cald si amesteca cu lingura de lemn.
Framanta apoi cu putere aluatul in jur de un sfert de ora.
Pune restul de unt in aluat si framanta inca o data.
Acopera bolul cu folie de plastic si cateva prosoape si lasa-l intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Cand a crescut suficient, pune-l pe o masa infainata si imparte-l in patru.
Ia prima bucata si da-i forma de dreptunghi.
Apoi, cu ajutorul unui sucitor, ruleaza aluatul pana cand ajunge la lungimea tavilor.
Imprastie umplutura pregatita in prealabil si ruleaza foaia de aluat.
Procedeaza la fel si cu restul, apoi impleteste-le doua cate doua.
Sigileaza usor capetele si pune aluatul in tavi.
Lasa-l asa, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius si baga tavile pentru 50-60 minute sau pana cand se rumeneste cozonacul bine.

3. Cozonac cu nuca, stafide si rahat
Ingrediente

1 kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 50 g drojdie, 1 lingurita sare, 250-300 g zahar, 2 linguri ulei, 300 g unt, 1 lingura rom, 1 lingura zahar vanilat, stafide, nuci, cacao, 500 ml lapte, rahat.

Mod de preparare
Amesteca drojdia cu jumatate din cantitatea de lapte cald si cu putin zahar.
In alt bol amesteca 3 linguri de faina cu un pahar de lapte fierbinte.
Adauga apoi drojdia si mixeaza cu putere. Presara faina si lasa deoparte.
Bate galbenusurile cu zahar si sare pana cand devin crema.
Bate albusurile pana se intaresc. Topeste untul.
Daca drojdia a crescut deja, adauga galbenusurile, faina ramasa, 1 pahar de lapte cald si albusurile.
Amesteca bine si mixeaza aluatul vreo jumatate de ora.
Pune apoi uleiul, zaharul vanilat si untul topit si continua cu mixarea pana se formeaza bule.
Lasa deopsrte 2-3 ore.
Greseaza cu unt mainile si tava. Pune aluatul in tavi.
Lasa-l deoparte inca jumatate de ora, apoi presara zahar, stafide, nuci si da-l la cuptor pentru 40 de minute.

Autor:  Alina Tibichi