Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit de Paste


Sfaturi pentru gatit de Paste In Sambata Mare, bucatariile sunt invadate de tot felul de arome, care mai de care mai imbietoare. Sarmalele, ciorba, friptura, drobul sunt fie in aragaz, fie in cuptor. Cum s-ar spune, totul functioneaza la foc continuu.

Se intampla uneori, insa, ca tocmai pe ultima suta de metri sa realizezi ca nu ai toate ingredientele cumparate, ca nu ai pe cine trimite la magazin ori ca robotul de bucatarie s-a defectat. Si uite asa ramai cu jumatate de reteta nepregatita.
Vestea buna e ca asemenea situatii pot fi usor evitate. Cum? Iata de ce sfaturi trebuie sa tii cont:

1. Odihneste-te suficient
In caz contrar, nu o sa ai putere ca sa stai cateva ore in picioare prin bucatarie.

2. Organizeaza-ti bucataria
Asigura-te ca ai la indemana toate accesoriile de gatit. Roaga pe cineva sa ascuta cutitele, sa pregateasca masina de tocat carne etc.

3. Fa-ti un plan
Astfel, te vei concentra pe ce anume ai de facut, vei intampina mai putine probleme si vei avea tot timpul alaturi lista cu “De facut”.

4. Alege retetele
Mai intai citeste-le cu atentie ca sa vezi de ce ingrediente ai nevoie. Poate unele trebuie procurate din timp, poate altele cauzeaza o alergie vreunui invitat etc.

5. Pregateste din timp unele retete
Dupa ce le-ai ales, uita-te sa vezi ce poti sa gatesti dinainte, nu neaparat in ziua cu pricina. Profita de acest lucru. In fond, nu ai nimic de pierdut, ci de castigat.

6. Intocmeste lista de cumparaturi
Pe baza retetelor si a ceea ce mai ai nevoie pentru casa, alege produsele care ti se par mai bune. Ai grija sa nu omiti nimic. Nu ai vrea ca in Sambata Mare sa nu mai gasesti nimic la supermarket, nu-i asa?

7. Usureaza-ti treaba cat mai mult cu putinta
Nu felia manual cartofii daca ai la dispozitie un robot de bucatarie. Pana la urma, il poti imprumuta de la cineva.

8. Cere ajutorul
Pentru ca treaba sa mearga mai repede si mai bine, cere-le copiilor, sotului, parintilor etc. sa te ajute. Pune-i sa curete ceapa ori cartofi, sa piseze usturoiul, sa bata albusurile etc.

9. Spala ustensilele de gatit de fiecare data cand stii ca nu mai ai nevoie de ele
Astfel, nu vei pierde timp facand curatenie in bucatarie, cand, de fapt, ar trebui sa te pregatesti pentru a merge la Inviere.

10. Testeaza din timp retetele noi
Astfel, iti vei putea face o idee. Posibil sa-ti reuseasca, posibil sa nu. De ce sa ai parte de o surpriza neplacuta?

Autor:  Alina Tibichi