Site coolinaria.ro

Cu cafea, fara cafea


Cu cafea, fara cafea Am crescut cu mirosul de cafea in nari. imi placea la nebunie dimineata cand toata casa se umplea cu acea aroma. Am baut cafea. Multa, mult prea multa si tare, mai ales in perioada studentiei. imi placea si ajunsesem sa cred ca pentru o cafea buna ai nevoie atat de un produs de calitate dar si de o atentie deosebita in a o prepara. Din punctul meu de vedere cafeaua nu era doar un drog fara de care nu-mi puteam incepe ziua. Cafeaua era un ritual in sine, trebuia sa o respect, sa o prepar cum se cuvine si sa o savurez in tihna. Dar m-am imbolnavit si a trebuit sa renunt la ea si asa am facut. Si pe eternul principiu „totul sau nimic” nici macar nu am mai vrut sa o gust si nici sa o mai prepar vreodata.

Cafeaua in cantitati mici are multiple beneficii (in afara de calitatea de a te trezi sau de a te revigora si a te readuce cu picioarele pe pamant):
1. Reduce riscul de aparitie a cancerului de colon, maladiei Parkinson, cirozei, litiazei biliare si astmului.
2. Cafeaua fara zahar sau indulcitori previne instalarea diabetului.
3. Combate migrenele si durerile de cap;
4. Este un antioxidant puternic;
5. Lupta impotriva depresiei si anxietatii;
6. Zatul (ca lotiune de masaj) poate fi folosit in tratarea celulitei;

Pana aici toate bune si frumoase. Dar, dupa cum spuneam, eu m-am imbolnavit si a trebuit sa renunt la cafea, ceea ce inseamna ca, in exces, are efecte adverse pentru organism:
1. provoaca nervozitate, insomnie, cefalee;
2. poate duce la cresterea colesterolului;
3. este interzisa bolnavilor de inima, hipertensivilor, nevroticilor, insomniacilor, persoanelor cu risc de osteoporoza;
4. zaharul adaugat in cafea este mult mai periculos decat cafeaua insasi.

In concluzie, este bine sa va limitati la canita de cafea de dimineata si, in restul zilei, amagiti-va cu un ceai, iar daca va simtiti surmenati odihniti-va si apoi reluati activitatile, veti fi mai eficienti si nu va veti risca sanatatea.

Autor:  Raluca Alupoaie