Site coolinaria.ro

Salate aperitive romanesti pentru Masa de Paste


Salate aperitive romanesti pentru Masa de Paste Mesele festive romanesti parca nu sunt aceleasi daca nu pregatim macar o reteta de salata. De multe ori, antreurile de acest fel ne salveaza atunci cand nu mai stim cu ce sa-i servim pe musafiri.
Cine nu a auzit de celebra salata de boeuf? Iata cateva informatii despre aceasta, dar si despre altele.

1. Salata de boeuf
Este un derivat al salatei rusesti, cunoscuta drept salata Olivier. Chiar daca denumirea ne duce cu gandul la bucataria frantuzeasca, salata de boeuf provine din gastronomia ruseasca.
Ea a fost facuta prima data in 1860, de catre bucatarul belgian Lucien Olivier, intr-un celebru restaurant moscovit, Ermitaj (Hermitage). Reteta originala, fiind pastrata secreta, s-a pierdut in 1905, cand restaurantul a fost inchis.
Totusi, se stie ca de pe lista ingredientelor nu lipseau: rata afumata, carnea de cocos de munte, limba de vitel, caviarul si caperele. In timp, ingredientele au fost inlocuite, ajungand sa fie accesibila si oamenilor de rand. Bineinteles, reteta a fost adaptata in functie de gastronomia regionala.

Dressingul pentru salata de boeuf era o maioneza facuta din mustar, otet din vin frantuzesc si ulei de masline. Reteta exacta a ramas totusi necunoscuta.
Varianta romaneasca presupune: oua, maioneza, cartofi, carne, morcovi si castraveti murati, masline. E gatita mai ales cu ocazia marilor sarbatori.
Pentru decor se folosesc: masline feliate, bucatele de albus, felii de gogosari sau castraveti murati, frunze de patrunjel verde.
Salata de boeuf este populara nu numai la noi in tara, ci si in Iran, Israel, Pakistan.
Sfat: Dati o nota originala Mesei de Paste, modeland salata de boeuf sub forma de iepurasi sau puisori.

2. Salata de vinete
Se pregateste din: vinete, ceapa tocata, ulei, sare. Vinetele se coc pe gratar, apoi se pun in apa rece, ca sa se decojeasca mai usor. Dupa aceea se maruntesc si se amesteca si cu restul ingredientelor.
Pentru un plus de aroma se poate adauga si putin usturoi pisat si piper. Cine doreste, poate inlocui uleiul cu maioneza.
Desi se gasesc vinete tot timpul anului, aceasta salata este specifica sezonului estival.
Se consuma in general cu paine proaspata, dar pentru o masa festiva asa cum este Masa de Paste, o puteti servi pe un platou cu bruschete.

Sfat: Pentru ca salata sa nu aiba gust amar, este bine sa lasati vinetele la scurs cel putin doua ore dupa ce au fost coapte pe gratar.
Daca doriti o salata de vinete putin altfel, puteti adauga si branza cremoasa, cum ar fi branza feta.
Pentru decor, sunt ideale: felii de rosii, ardei gras rosu sau verde.

3. Salata de icre
In mod traditional, se pregateste din icre sarate de cod sau crap. Lista de ingrediente cuprinde: icre, cartof pisat sau firimituri de paine, suc de lamaie, ulei de masline, otet. De multe ori, painea este inlocuita cu gris.
Ca sa fie mai pufoasa, unele gospodine pun si putina apa minerala in salata de icre.
Salata are un gust delicios cand e consumata cu felii de paine neagra. Mai exista si varianta servirii cu legume crude, umpland sferturi de ardei gras, de exemplu. Oricum, este ideala ca antreu pentru o masa festiva.
In Grecia, salata de icre se mananca mai ales in prima zi a Postului Pastelui.

Autor:  Alina Tibichi