Site coolinaria.ro

Ciocolata si sanatatea


Ciocolata si sanatatea Ciocolata este unul dintre cele mai apreciate dulciuri din lume. Se potriveste oricarei ocazii si se gaseste sub multe forme: alba, neagra, cu alune, stafide, migdale etc. Unii patiseri au dus prepararea ciocolatei chiar la rang de arta.

Dincolo de gustul pentru care este atat de apreciata, ciocolata are si multe beneficii pentru sanatate. Iata de ce este bine sa mancam ciocolata neagra:

Pentru inima
- consumata de doua-trei ori pe saptamana, scade presiunea arteriala;
- previne formarea cheagurilor;
- imbunatateste circulatia sangelui;
- diminueaza riscul aparitiei arteriosclerozei.

Pentru activitatea cerebrala
- stimuleaza capacitatea de gandire, datorita cafeinei din structura;
- ajuta la oxigenarea creierului, imbunatatind astfel functia cognitiva;
- reduce riscul aparitiei atacurilor cerebrale;
- imbunatateste starea generala, prin producerea endorfinei.

Pentru sange
- ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange;
- reduce rezistenta la insulina, ajutand celulele sa functioneze normal din nou;
- are importanta mare in ceea ce priveste evitarea aparitiei diabetului de tip 2.

Anti-cancer
Antioxidantii din structura contracareaza actiunea radicalilor liberi. Acestia din urma sunt responsabili atat pentru procesul de imbatranire, cat si pentru dezvoltarea celulelor canceroase.

Sursa de vitamine si minerale
In ciocolata neagra gasim, printre altele: fier, potasiu, cupru (ajuta la prevenirea atacurilor cerebrale si a afectiunilor cardiovasculare), magneziu (previne diabetul de tip 2, hipertensiunea si bolile de inima).

Alte beneficii ale ciocolatei negre
- satisface pofta de dulce;
- are proteine si multi nutrienti;
- are mai putina cafeina decat un suc;
- acidul oleic din ciocolata se gaseste si in uleiul de masline. Despre el se stie ca scade colesterolul rau din sange;
- e considerata afrodisiac;
- contine theobromina si tanini, compusi care te ajuta sa previi problemele dentare si care vindeca tusea.

Se crede ca exista o legatura intre consumul de ciocolata si acnee, dar nu s-au facut cercetari concrete in aceasta privinta. De fapt, problemele tenului apar cand consumul de zahar, spre exemplu, e foarte mare. Ciocolata in sine are un index glicemic mic.

Autor:  Alina Tibichi