Site coolinaria.ro

Gateste sanatos la aburi!


Gateste sanatos la aburi! In ultimul timp am devenit tot mai constienti de importanta unei alimentatii sanatoase. Dar pentru a pregati o mancare sanatoase trebuie sa fim atenti la modul in care pregatim mancarurile. Alimentele sanatoase pot deveni complet fade si potential nocive daca le gatim prost. De aceea te sfatuiesc sa incerci sa folosesti cat mai mult de acum gatitul la aburi.

Gatitul la aburi este una dintre cele mai sanatoase si mai eficiente modalitati de a pregati mancarurile. in acest fel, alimentele nu vin in contact cu apa si isi pastreaza aromele si substantele nutritive. Sa nu uitam ca nu avem nevoie de ulei sau de grasime. Asadar gatitul la aburi este ideal pentru cei care tin regim. Probabil va veti gandi ca un steamer este destul de costisitor. Pentru a-l inlocui puteti folosi foarte bine o sita metalica asezata pe o oala umpluta pe trei sferturi cu apa. Lasati apa sa dea in clocot, puneti legumele in sita si acoperiti cu un capac.

Nu va faceti griji de tipul de oala folosit, pentru ca nu va afecta gustul mancarii. Dar este foarte important ca vasul sa fie suficient de mare astfel incat ingredientele sa nu fie inghesuite sau suprapuse.

Daca va intrebati ce anume puteti gati la aburi, cele mai potrivite sunt legumele. De asemenea, poti fierbe la aburi orezul, mai ales orezul brun, pestele, carnea de pui, ouale, fructele de mare etc. Cand gatesti la aburi trebuie sa tii cont de cateva reguli. Supravegheaza aparatul, nu pleca de langa el. Daca vasul ramane fara apa, sau chiar daca apa ramane sub cantitatea minima recomandata, trebuie s-o completezi.

Daca gatesti peste la aburi, mentine apa din oala intr-o fierbere continua, astfel pestele va fi gata mai repede.Este indicat sa pui pestele in compartimentul cel mai de jos, astfel incat sucul sa se scurca in compartimentul pentru suc si sa nu altereze gustul legumelor, cartofilor ori a orezului din celelalte compartimente.

Carnea de pui e destul de fada gatita la aburi de accea te sfatuiesc sa o marinezi bine inainte. Poti gati la aburi aproape orice tip de legume, mai putin radacinoase. Legumele trebuie taiate la aceeasi dimensiune, pentru a fi patrunse uniform. Adauga in sita o mana de plante aromate (busuioc, patrunjel, marar) pentru a da aroma si savoare. Serveste legumele imediat dupa fierbere, pentru a nu pierde nimic din vitaminele si mineralele continute.

Si nu uita ca vei petrece mai putin timp in bucatarie! Daca faci orez, morcovi si piept de pui (in toate cele 3 compartimente ale steamerului) acestea sunt gata in acelasi timp si nici nu mai ai grija celor 3 vase diferite pe aragaz!

Cum folositi voi steamerul? Ce retete inedite stiti? Astept sa-mi spuneti cat mai multe idei si pareri pe tema acesta.

Autor:  Simona Stefanuca