Site coolinaria.ro

Bucatari francezi celebri


Bucatari francezi celebri Bucataria este universul lor, iar combinatiile de ingrediente, mistere deslusite sau pe cale de a fi patrunse. Au luat contact cu ustensilele de gatit si cu primele notiuni la varste fragede. Intr-atat s-au dedicat pasiunii lor, incat au ridicat gastronomia la rang de arta.

Datorita devotamentului, perseverentei si talentului, activitatea lor si-a pus amprenta pe urmatoarele generatii de pasionati de-ale gatitului. Da, despre bucatari este vorba, si nu orice fel de bucatari, ci de cei din tara lui Voltaire.
Cei mai renumiti bucatari francezi sunt Cyril Lignac, Jacques Pepin si Joel Robuchon.

Cyril Lignac (n. 1977)
- la 20 de ani a absolvit cursurile scolii gastronomice Villefranche-de-Rouergue;
- a lucrat la restaurantul Arpeggio (de 3 stele Michelin), iar mai apoi a acumulat experienta sub coordonarea lui Pierre Herme, Alain Ducasse si Pourcel Brothers;
- in 2005 si-a deschis propriul restaurant, Le Quinzieme, Cuisine Attitude, in Paris;
- a participat la mai multe show-uri TV cu si despre gatit;
- a scris: Chef generation, Chef 80 recettes, Gourmands, Cyril Lignac & small Chefs (carte pentru copii);
- in martie 2007 a inceput sa publice revista bi-saptamanala Cook by Cyril Lignac;
- si-a lansat propriul site de gatit, apoi a deschis un bistro si o patiserie;
- a fost inclusiv membru al juriului de la emisiunea Top Chef;
- si-a "imprumutat" vocea pentru Lalo, un personaj din animatia Ratatouille, varianta frantuzeasca.

Jacques Pepin (n. 1935)
- primul contact cu arta gastronomica l-a avut in restaurantul parintilor, Le Pelican;
- a lucrat sub indrumarea lui Lucien Diat;
- a fost bucatarul personal al fostului presedinte Charles de Gaulle;
- la 9 luni dupa ce a ajuns in America, a fost angajat pentru dezvoltarea liniei de restaurante detinute de Howard Johnson;
- a participat la multe show-uri TV culinare;
- in 1999 a inceput seria Julia and Jacques Cooking at Home, alaturi de Julia Child. Emisiunea a fost recompensata, in 2001, cu premiul Daytime Emmy;
- volumul La Tehnique serveste drept baza pentru invatarea bucatariei frantuzesti;
- datorita succesului volumului La Tehnique, a fost lansata versiunea televizata;
- a fost membru al juriului de la Top Chef;
- astazi este principalul coordonator al unor programe din cadrul Centrului International Culinar, fondat de Institutul Culinar Francez, in New York;
- preda la Universitatea Boston, la clasa online de bucatarie si cultura frantuzeasca;
- publica articole in revista Food&Wine;
- premii si distinctii: cavaler al L'Ordre du Merite Agricole, cavaler al L'Ordre des Arts et des Lettres, Legion d'honneur etc.

Joel Robuchon (n. 1945)
- la doar 15 ani a devenit ajutor de bucatar la hotelul Relais of Poitiers;
- la 28 de ani a ajuns bucatar sef la restaurantul Concorde-Lafayette;
- a fost numit Chef of the Century de catre Gault Millau, in 1989;
- a publicat mai multe carti de bucate in limba franceza;
- a facut parte din comitetul actualei editii de Larousse Gastronomique;
- are in subordine mai multe restaurante din Londra, Monaco, Hong Kong, Taipei, Paris etc., cu un total de 28 stele Michelin (cel mai mare numar pe care l-a atins vreodata un bucatar);
- a fost mentor pentru Gordon Ramsay, Eric Ripert si Michael Caines;
- a prezentat: Bon appetit bien sur, Cuisinez comme un grand chef etc.
- e cunoscut pentru perseverenta constanta, fiind supranumit primus inter pares dintre cei trei bucatari francezi celebri;
- stilul sau de a gati revine la bucataria autentica, mai burgheza;
- volume publicate: La Cuisine de Joël Robuchon, Simply French, La Cuisine de Joel Robuchon etc.
- premii si distinctii: Meilleur Ouvrier de France, Five-Star Award etc.

Autor:  Alina Tibichi