Site coolinaria.ro

Folia de aluminiu e toxica


Folia de aluminiu e toxica Folia de aluminiu este un produs controversat. Potrivit unor oameni de stiinta, trebuie sa evitam pe cat posibil utilizarea ei. Altii, in schimb, ne linistesc afirmand ca, atat timp cat nu o ingeram, totul este bine.

In aproape orice bucatarie gasim folie de aluminiu.
Cu ajutorul ei...
- mentinem aragazul curat;
- depozitam un aliment in frigider;
- prevenim eliberarea aburilor sau a umiditatii;
- improspatam zaharul brun intarit (acesta se da la cuptor pentru 5 minute, la 150 grade Celsius);
- prevenim expunerea la caldura prea mare a pulpelor de pui, spre exemplu;
- evitam arderea crustelor placintelor;
- incropim tehnica bain-marie etc.

De ce este toxica folia de aluminiu
In primul rand, contine toxine si gaze daunatoare. Este un metal care, ingerat intr-o cantitate destul de mare, provoaca tot felul de probleme.
Conform unor studii din deceniile trecute, in creierul persoanelor cu Alzheimer s-a descoperit destul de mult aluminiu. De aceea, se crede ca afectiunea are legatura cu aluminiul.

In al doilea rand, in momentul in care folia de aluminiu este incalzita, in aer sunt eliberate gaze daunatoare, care mai apoi sunt inhalate.
In unele cazuri, folia se mai lipeste de mancare, asadar trebuie sa fii atent sa nu ingerezi nici aluminiul, nici bucatica de hrana lipita.

Bine de stiut
- nu baga folie de aluminiu in cuptorul cu microunde pentru ca e foarte probabil sa determine defectiuni ca urmare a refractarii caldurii. Plus ca multe incendii de locuinte au plecat tocmai de la aceasta greseala;

- nu pune folie de aluminiu in partea de jos a cuptorului pentru ca, efectiv, caldura nu mai are cum sa circule si risti sa compromiti mancarea ori chiar sa declansezi un incendiu;

- petele de pe folie apar ca urmare a folosirii ei pentru impachetarea mancarurilor cu sare si acid. Cel mai bine este sa le decupezi, daca poti, ori chiar sa arunci folia.

Avantajul foliei de aluminiu este ca poate fi reciclata. Asadar, nu o arunca acolo unde duci tot gunoiul. Ea nu se descompune in mod natural, precum se intampla cu resturile de banana. Punand-o in gunoi, laolalta cu alte lucruri, toxinele si chimicalele sunt in continuare eliberate si contamineaza ce este in jur.

Nu este nici o problema sa impachetezi mancarea in folie de aluminiu, atata timp cat preparatele nu au continut ridicat de acid ori sare.

Cand bagi ceva in congelator, cel mai bine este sa pui alimentul intr-o punga de plastic, apoi sa-l invelesti cu un strat de folie de aluminiu. Astfel, oxigenul nu va putea patrunde aproape deloc si, in acelasi timp, alimentul nu se va contamina.

Autor:  Alina Tibichi