Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu anghinare


Sfaturi pentru gatit cu anghinare In general, se considera ca anghinarea este mai greu de pregatit si preparat. Dar nu este chiar asa. Trebuie doar sa stii cate ceva despre ea si sa pui in aplicare mici trucuri.

Bine de stiut despre anghinare
- spal anghinarea de mai multe ori in apa rece pentru a o curata foarte bine;
- foloseste un cutit ascutit ca sa-i tai tulpina (e putin mai amara) si o treime din varf;
- indeparteaza frunzele mai tari dinspre radacina;
- imediat ce ai spalat-o, gateste-o sau pune-o in apa cu otet sau zeama de lamaie pana o gatesti;
- ca sa nu se innegreasca, freac-o cu zeama de lamaie dupa ce ai spalat-o;

- cand o pui la fiert, in apa poti adauga o felie de lamaie si o frunza de dafin;
- anghinarea poate fi gatita si in oala sub presiunea. Dureaza cam 15-20 de minute;
- in general, timpul de gatire depinde de marime si de gradul de prospetime;
- cand e gata, indeparteaza frunzele din mijloc si desprinde partea pufoasa cu o lingura;
- poate fi fiarta, pregatita la aburi, in cuptor, pe gratar, la grill, la microunde;
- poate fi mancata si calda, si rece.

Anghinare fiarta
Pune anghinarea in apa rece cu sare si acopera oala.
Cand da in clocot, redu intensitatea caldurii si tine oala pe foc mic in jur de 30 de minute.
In apa mai poti pune: fenicul, usturoi, ceapa.
Daca vrei sa-si pastreze culoarea si sa aiba un gust usor dulce, adauga in apa zahar, sare si zeama de lamaie.
Ca sa straluceasca, toarna ulei de maline.
Inainte de servire, scurge anghinarea de apa.

Anghinare la abur
Anghinarea mica e gata in 40 de minute, iar cea mare, cam intr-o ora (cand folosesti steamer).
Daca nu ai steamer, pune apa cu sare si zeama de lamaie la fiert.
Cand incepe sa fiarba, pune deasupra o sita cu anghinarea, acoper-o si las-o la foc mic.
Inainte de servire, trebuie scursa.

Anghinare la cuptor
Incinge cuptorul la 190 grade Celsius.
Injumatateste anghinarea pe lungime si indeparteaza-i partea din mijloc.
Stropeste-o cu putina zeama de lamaie, ulei de masline si presara usturoi.
Pune-o intr-o tava de copt suficient de mare pentru ca bucatile sa stea una langa alta si adauga apa (cate 2 linguri pentru fiecare anghinare).
Acopera tava cu un strat de hartie cerata, apoi un strat de folie de aluminiu si da la cuptor.
Dupa o jumatate de ora, ia hartia si aluminiul si baga inapoi in aragaz pentru 20 de minute sau pana cand anghinarea se rumeneste.

Anghinare la gratar in cuptor
Incinge cuptorul la 220 grade Celsius.
Stropeste anghinarea cu ulei de masline si zeama de lamaie sau otet intre frunze, si pune acolo usturoi dupa aceea.
Presara putina sare, inveleste-o cu doua straturi de folie de aluminiu si pune anghinarea impachetata direct pe gratar.
Dureaza 1-1,5 h, in functie de marime.
Inainte de a indeparta folia, lasa anghinarea la racit.

Anghinare la microunde
Pune anghinarea intr-o punga speciala pentru microunde si tine-o in cuptor in jur de 10 minute.

Anghinare la gratar
Injumatateste anghinarea pe lungime si unge-o cu ulei de masline, apoi pune-o pe grillul incins, cate 3-4 minute pe fiecare parte.

Trucuri
- daca e proaspata, anghinarea rezista in frigider pana la o saptamana;
- cand cumperi anghinare, alege-o pe cea ferma, fara pete, compacta, cu frunze groase;
- marimea nu este un semn ca anghinarea a ajuns la maturitate. De fapt, anghinarea cea mai mare creste in varful plantei, pe cand cea mica, in partea de jos;

- se poate manca si tulpina. Mai intai se curata, apoi se fierbe in apa sarata, cu putin otet;
- daca vrei sa servesti anghinarea rece, pune-o in apa rece imediat ce ai gatit-o, cam 3 minute, apoi scurge-o bine;
- anghinarea se poate servi cu zeama de lamie si unt, sos olandez si chiar cu maioneza.

Autor:  Alina Tibichi