Site coolinaria.ro

Remedii naturale pe baza de ierburi


Remedii naturale pe baza de ierburi Tratamentele naturiste, indiferent de destinatia lor, se bazeaza in mare masura pe rolul benefic al ierburilor si plantelor medicinale asupra organismului. Ca finalitate se poate discuta si despre terapii intensive de succes, si despre rolul plantelor ca adjuvant sau medicament secundar in realizarea unui tratament complet. Comunitatea medicala a luat foarte in serios aportul benefic al tratamentelor naturiste asupra sanatatii si de ceva vreme se studiaza cu atentie rolul plantelor si al ierburilor in plan farmaceutic.

Demn de retinut este insa faptul ca nu intotdeauna un tratament naturist va fi si cea mai buna cale de ameliorare sau tratare a bolii si iarasi foarte important de stiut este si faptul ca uneori anumnite plante si ierburi pot agrava boala daca sunt luate la intamplare, din auzite, si nu prin consultarea prealabila a medicului. Femeile gravide, de exemplu, ar trebui sa evite astfel de terapii alternative care pot face bine mamei, dar care vor avea efecte negative asupra fatului. De asemenea, cineva aflat deja sub tratament medicamentos trebuie sa ia cu mare precautie produse din plante si doar la recomandarea sau cu acordul specialistului.

Aloe Vera - este probabil cea mai populara planta cu efecte curative de exceptie si multiple. Gelul din interiorul frunzelor de Aloe Vera precum si partile sale externe sunt folosite de mii de ani pentru tratarea arsurilor, cicatrizarea ranilor si alte afectiuni al pielii. Aloe Vera functioneaza si ca un excelent laxativ precum si ca detoxifiant si cicatrizant al sistemului digestiv ajutand la ameliorarea ulcerului si a gastritelor. Exista persoane care pot fi alergice la acest produs deci, atentie, a nu se lua fara sfatul medicului.

Busuiocul - foarte putin stiut este faptul ca aceasta planta aromatica, folosita de obicei drept condiment alimentar are si un rol pozitiv in reducerea nivelului de zahar din sange, in ameliorarea ulcerului gastric, colite si reducerea presiunii arteriale. Busuiocul poate de asemenea ajuta la ameliorarea starilor de gripa/raceala prin reducerea febrei si actiunea sa antibacteriala. Este si un bun remediu contra mancarimilor de piele si a muscaturilor de insecta. Nefiind cunoscute efecte secundare poate fi luat in situatiile prezentate mai sus.

Galbenelele - o planta cu adevarat binecuvantata, care nu da efecte secundare si cu un rol deosebit de pozitiv in ameliorarea afectiunilor cutanate si a celor menite sa urgenteze procesul de vindecare a ranilor, arsurilor si mancarimilor sau a muscaturilor. FOarte utile se dovedesc galbenelele si sub forma de infuzie (ceaiuri) avand un rol detoxifiant si antiinfectios. Aceasta planta este folosita cu succes si in industria cosmetica prezentand multi ingredienti activi de protejare si intretinere a pielii.

Camforul - este o planta cu proprietati de exceptie, din pacate neglijata intrucatva de catre producatorii de medicamente naturiste din prezent. Se administreaza mai rar intern avand un rol benefic in tratarea afectiunilor musculare si ale sistemului osos, dar cu aplicatie externa. Tot pentru uz extern, camforul poate fi de real ajutor in ameliorarea bronsitelor si alte infectii ale plamanilor ajutand la expectorare si avand un efect descongestionant.

Musetelul (romanita) - desi larg recunoscut pentru efectele sale calmante, in prezent se stie ca musetelul poate avea si un efect secundar iritant, de aceea se recomanda moderatie in folosirea sa. Este o planta cu rol benefic asupra sistemului nervos si a celui digestiv, calmand indigestiile, durerile de cap, depresia si starile de stres. Pentru uz extern musetelul se poate dovedi util la tratarea problemelor pielii precum arsuri, acnee, piele uscata si afectiuni ale gingiilor si cavitatii bucale.

Usturoiul - o alta binecuvantare a naturii, usturoiul este de mare ajutor in afectiunile sistemului cardio-vascular si pentru reducerea colesterolului si a presiunii arteriale. In lumea plantelor, usturoiul este probabil cel mai popular antibiotic avand o eficienta crescuta in tratarea infectiilor nazale, ale gatului si, in general, ale intreg sistemului digestiv superior. S-a descoperit recent ca usturoiul poate fi si un bun adjuvant in tratamentele anti-cancer. Ca antideparazitant intestinal este cu siguranta cel mai ieftin si mai eficient remediu, probat de mii de ani si la indemana oricui.

Urzica - frunzele de urzica contin din abundenta fier si vitamina C si ajuta la tratarea infectiilor gripale si respiratorii, fortificand bine sistemul imunitar. Ca astringent urzica opreste repede sangerarile si are un ro, pozitiv in tratarea artritelor, eczemelor si a anemiei.

Maslinele - terapiile cu masline si uleiul specific au un rol antiinflamator putand fi aplicate direct pe piele pentru tratarea ranilor si a altor afectiuni ale pielii. Ajuta la reducerea presiunii arteriale si reduce nivelul zaharului din sange. In anotimpul rece uleiul de masline poate fi folosit cu succes pentru a trata problemele grave de dezhidratare a pielii.

Patrunjelul - probabil cel mai des folosit pentru respiratie proaspata, patrunjelul poate face minuni in tratarea febrei, si a infectiilor urinare (ajuta la eliminarea pietrei la rinichi). Ca aliment proaspat creste pofta de mancare. Artrita, cistita, gazele intestinale si problemele menstruale pot fi si acestea tratate cu ajutorul ptatrunjelului.

Paciuli - o planta cu proprietati de-a dreptul "exotice", mai putin cunoscuta publicului larg, care poate fi folosita si ca afrodisiac, gratie mirosului placut pe care il poarta, dar si ca metoda de indepartare a insectelor. De asemenea paciuli trimite si impulsuri pozitive catre sistemul nervos inveselind persoana care simte mirosul sau specific si avand si un bun efect antidepresiv. Planta are proprietati antiseptice putand fi folosita pentru tratarea diferitelor afectiuni ale pielii precum eczemele si acneea. Este si un bun anti-hemoroidal si, sub supraveghere medicala, poate ameliora problemele cauzate de varice.

Menta - principalele sale proprietati sunt axate pe afectiunile stomacului, menta fiind un bun ajutor pentru digestie, balonari, colon spastic si chiar ulcer. Gratie mentolului pe care il contine aceasta planta are si un rol antibacterial fiind un bun adjuvant in tratamentele specifice.

Demn de retinut este faptul ca an de an se descopera calitati curative ale multor plante si ierburi despre care nu se stia nimic anterior si chiar sunt facute noi descoperiri de plante inedite cu efecte terapeutice reale. Din pacate nu exista inca niste standarde internationale prin care sa fim bine protejati impotriva produselor naturiste contrafacute, recoltate si ambalate in conditii complet improprii. Singurul mod prin care putem avea acces doar la produse de calitate este in continuare atentia marita la ceea ce cumparam si verificarea etichetelor pentru a se descoperi avizul Ministerului Sanatatii si alte semne care certifica garantia si calitatea produsului.

Autor:   Lucia Mihailescu