Site coolinaria.ro

10 lucruri incontestabile despre alimentatia sanatoasa


10 lucruri incontestabile despre alimentatia sanatoasa Cel mai adesea citim pe internet sau vedem la televizor materiale despre alimentatia sanatoasa, despre cat de bune / nocive sunt unele produse, despre ce inseamna sa ai grija la ce mananci etc.

Toate spun aceleasi lucruri: zaharul trebuie evitat, grasimile trans sunt nesanatoase, dieta zilnica trebuie sa fie formata si din fructe si legume etc.

Iata 10 lucruri incontestabile despre alimentatia sanatoasa:

1. Nu e bine sa adaugi mult zahar.
Zaharul contine calorii goale, nu are nici un fel de nutrienti, iar daca o faci si destul de regulat, ajungi sa devii dependent. In plus, poate sa duca la obezitate, afectiuni cardiovasculare si la diabet.
Cum se intampla asta? Fructoza metabolizata favorizeaza rezistenta la insulina si marirea colesterolului, apoi creste rezistenta creierului in fata leptinei, hormonul cu rol important in reglarea greutatii.

2. Acizii grasi omega-3 sunt foarte importanti pentru functionarea organismului.
Consumul insuficient de acizi grasi omega-3 inseamna: IQ mai mic, depresie, probleme mentale, afectiuni ale inimii etc.
Cel mai indicat este sa consumi acizi grasi de origine animala (din carne, peste, ulei de peste, oua etc.).
Omega 3
3. Nu exista dieta perfecta.
Fiecare persoana este unica, astfel ca si dietele trebuie personalizate. Daca la unii oameni sunt eficiente dietele cu carbohidrati putini, la altele este invers.

4. Grasimile trans sunt nesanatoase, motiv pentru care trebuie evitate.
O parte se gasesc in uleiurile vegetale (se obtin din amestecarea grasimilor nesaturate cu gaz hidrogen la o temperatura mare).
Din cauza grasimilor trans, creste colesterolul rau si se micsoreaza cel bun si apar obezitatea abdominala si rezistenta la insulina. Mai departe se poate ajunge la Alzhemeir, afectiuni cardiovasculare si diabet.

5. Legumele favorizeaza o stare generala buna.
Asta pentru ca legumele sunt o sursa excelenta de: fibre, minerale, vitamine si antioxidanti.

Legume

6. Evita deficienta de vitamina D.
Aceasta functioneaza ca un hormon steroid in organism. Cantitatea insuficienta de vitamina D este asociata cu: diabet, osteoporoza, cancer.
Pentru ca e dificil de produs si asimilat vitamina D, sunt recomandate suplimente sau cate o lingura de ulei de peste zilnic.

7. Carbohidratii rafinati sunt mai nocivi decat cei nerafinati.
Se stie foarte bine ca prin procesul de rafinare sunt indepartati majoritatea nutrientilor din boabele de grau, iar ce ramane nu este bun pentru organismul uman.
Consumul de carbohidrati rafinati duce rapid la aparitia rezistentei la insulina si la alte probleme, precum diabetul si obezitatea.

8. Suplimentele nu inlocuiesc mancarea adevarata.

Stil de viata sanatos

9. Nu pune accent pe dieta, ci pe schimbarea stilului de viata.
Poate ca, intr-adevar, pe termen scurt, un anumit regim alimentar da rezultate, dar pe termen mediu sau chiar lung foarte posibil sa te confrunti cu probleme de sanatate si chiar sa revii la greutatea initiala. Este vorba despre efectul Yo-Yo.
Solutia? Adopta un stil de viata sanatos!

10. Alimentele neprocesate sunt cele mai sanatoase.
In timpul procesarii, sunt distrusi multi nutrienti, printre care si fibrele, si sunt adaugate substante nocive (zahar, grasimi trans etc.)
In plus, nu se stie ce efecte pot aparea pe termen lung.

Autor:  Alina Tibichi