Site coolinaria.ro

Diete vechi de slabit: China, India, America


Diete vechi de slabit: China, India, America Multe persoane vor sa slabeasca. Urmeaza diete peste diete, dar rezultatele intarzie sa apara.
De ce? Pentru ca se axeaza pe consumarea / arderea caloriilor.

Un accent important trebuie pus, insa, si pe energie, conform chinezilor. Nu neaparat energia pe care o luam din alimente sau cea pe care o pierdem facand exercitii fizice.
E vorba de capacitatea noastra de a slabi si de a ne mentine sanatosi, de vointa. Noua ne lipseste acel “qi” chinezesc.

O greutate normala nu inseamna neaparat un anumit continut caloric, ci mai mult motivarea organismului de a-si lua ce-i trebuie din alimente si de a le folosi corect.

Daca energia interioara este puternica, atunci si mancarurile “lucreaza” in folosul nostru. In schimb, daca nu ai incredere in tine, esti stresat, obosit si nu dormi suficient, organismul are tendinta sa stocheze, nu sa arda grasimile.

Alte sfaturi chinezesti pentru slabit:
- mananca fructe, legume, cereale integrale si peste. Acestea sunt pline de energie;
- evita alimentele semipreparate, rafinate, cu tot felul de chimicale si indulcitori artificiali;
- nu-ti schimba prea des regimul alimentar;
- mananca incet si cu grija. Acorda-ti timp pentru a te bucura de gustul si savoarea preparatelor. Renunta la a manca in fata televizorului ori a computerului;

Sfaturi chinezesti pentru slabit

- respecta orele meselor;
- odihneste-te suficient noaptea. Ficatul, dar si alte organe, are nevoie de odihna pentru a detoxifia corpul;
- opteaza pentru plimbari in natura, gradinarit, yoga etc. Asadar, orice activitate care iti da energie si iti imbunatateste starea generala;
- incearca acupunctura.

Spre deosebire de chinezi, indienii aveau ceea ce se numeste Ayurveda, un sistem ce presupunea folosirea condimentelor.
In afara de acestea, erau indicate si alimentele cu proprietati antivirale, antibacteriene si antiinflamatorii.
Nu numai ca dieta era eficienta, dar proteja organismul si de anumite forme de cancer, avand proprietati antioxidante.

Ayurveda

Se spune ca in Ayurveda exista trei tipologii corporale (Vata, Pitta, Kapha), fiecare cu necesitatile si caracteristicile ei.
In functie de trasaturile corporale pe care le ai, te incadrezi in una din aceasta si, implicit, poti sa si slabesti.

Daca in tipologia Vata sunt recomandate alimente moi, legume crude si lactate, in Pitta trebuie sa mananci ceva racoritor si suculent, dar fara prajeala.
Iar daca stii ca te afli in tipologia Kapha, atunci trebuie sa alegi alimente amare, acre, gatite (dar cu putine grasimi) si sa eviti oleaginoasele.

Americanii, in schimb, sunt, poate, cei, mai practici. In urma unor cercetari efectuate in anii '90, s-a constatat ca membrii triburilor din Insulele Pacificului si amerindienii din Arizona s-au confruntat cu probleme de greutate similare cu cele actuale.

Organismul stramosilor reusea sa stocheze foarte repede caloriile drept grasimi din cauza adaptarii la mediul inconjurator (alternau perioadele in care natura le oferea multe cu cele in care ajungeau efectiv la foame).

Orez salbatic

In ciuda acestui fapt, aveau o alimentatie mai usoara, bazata pe cereale si produse cu multe fibre.
Astfel, echilibrau nivelul zaharului din sange, erau satuli mai mult timp si reuaseau sa slabeasca destul de repede.

In urma acestor constatari, s-a facut un mic experiment.
Cativa voluntari, cu risc destul de mare de diabet, au adoptat un regim alimentar ca al stramosilor, folosind ingrediente doar din mediul inconjurator (mai multe soiuri de fasole, seminte chia etc.)
Rezultatele au fost promitatoare.

Aceste alimente au micsorat incidenta diabetului ca urmare a faptului ca incetinesc mult digestia, lucru care intarzie aparitia senzatiei de foame si nu favorizeaza oscilatii ale nivelului zaharului din sange.

Mai mult, populatiile de altadata consumau multe grasimi mono-nesaturate si acizi grasi omega-3.

Autor:  Alina Tibichi