Site coolinaria.ro

Bucataria libaneza de la A la Z


Bucataria libaneza de la A la Z Trei secole de stapanire otomana, urmate de aproape trei decenii de ocupatie franceza si-au pus amprenta foarte mult pe stilul de gatit libanez.

Daca otomanii au introdus consumul de carne de miel, francezii si-au adus aportul prin croissantele cu unt si prin tartele cu fructe.

Bineinteles, au fost si alte influente (precum cele din Orientul Mijlociu, dar poate nu asa pregnante).

Alte informatii despre bucataria libaneza
- grasimile de origine animale sunt consumate cu masura;
- carnea de pasare este mancata mai des decat cea rosie (de capra, de miel);
- se consuma des usturoi, ierburi aromate, ulei de masline si lamaie;
- multe ingredientele sunt pregatite la gratar, coapte sau sotate in ulei de masline;
- untul si smantana sunt folosite rar, iar atunci numai in unele deserturi;

Hummus

- legumele sunt mancate si crude, si gatite;
- foarte rar, bauturile sunt servite fara mancare;
- mezze este un platou cu antreuri de tot felul. Poate consta in legume crude, hummus, paine, baba ghanouj, fructe de mare marinate, carne etc.;
- painea libaneza se regaseste pe fiecare masa si poate fi folosita in locul furculitei.

Mancaruri libaneze
- Fattoush (o salata verde libaneza. Se pregateste din: rosii, lipie, masline, menta verde, ceapa verde, castravete etc.);
- Batata harra (cartofi picanti);
- Ftayer (aluat dulce sau sarat, cu spanac);

Mancare libaneza

- Kousa Mahshi (dovlecel umplut);
- Labneh (iaurt strecurat, cu sare de mare si ulei de masline);
- Makdous (vinete umplute in ulei de masline) etc.

Bauturi libaneze
In general, se serveste un sortiment de cafea neagra, dar sunt si variante ale cafelei turcesti.
Cafeaua libaneza este puternica, densa, uneori aromata cu cardamom, dar neindulcita (poate si putin amara).

Orice musafir, indiferent de cat sta, este servit cu cafea. Aceasta se pregateste intr-un recipient numit rakwe si servita in demitasse (ceasca mica pentru servit cafea turceasca).

Cafea turceasca

- Arak (lichior cu aroma de anason, servit la mesele traditionale. E bautura nationala a Libanului);
- Almaza Beer (bere libaneza);
- cafea alba (cafea neagra servita cu lapte la temperatura camerei. A nu se confunda cu cafe au lait, la care laptele este fierbinte);
- Ayran (bautura rece, pregatita din iaurt amestecat cu apa rece si, uneori, cu sare).

Deserturi libaneze
- baklava;
- Kaak (din aluat de paine aplatizat cu o piatra incinsa, apoi pus intr-un cuptor cilindric – tandoor);
- Sfouf (prajitura facuta din hrisca, cu migdale, turmeric, zahar si seminte de pin);

Baclava

- Maamoul (foi de aluat umplut cu nuci, curmale, fistic, smochine, migdale);
- inghetata cu arome orientale (Amar el Din – din caise uscate, spre exemplu);
- Meghli (se pregateste la botezuri).

Autor:  Alina Tibichi