Site coolinaria.ro

Susanul - bun pentru sanatate


Susanul - bun pentru sanatate Susanul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. In medicina, de exemplu, este folosit de mai bine de trei milenii.

Femeile din Babilonul Antic pregateau o mixtura de susan cu miere de albine pentru a fi frumoase si tinere cat mai mult timp, iar soldatii romani o consumau pentru a avea putere si energie.

Susanul este o sursa de: vitamine, minerale, nutrienti, antioxidanti.

1 lingura de susan contine:
- 52 calorii
- 88 mg calciu
- 1,3 mg fier
- 31,6 mg magneziu
- 57 mg fosfor
- 0,7 mg zinc
- 0,4 mg cupru
- 0,2 mg mangan



Proprietati ale susanului dovedite stiintific
- uleiul de susan scade tensiunea arteriala;
- uleiul de susan imbunatateste eficacitatea tratamentului in cazul persoanelor cu diabet de tip 2;
- trateaza gingivita si alte probleme ale cavitatii bucale;
- masajul cu ulei de susan induce o stare de relaxare copiilor si ii ajuta sa se odihneasca mai bine;

- protejeaza rinichii de efectul medicamentelor administrate in timp;
- este antidepresiv;
- in urma unui experiment efectuat pe soareci, s-a constatat ca uleiul din seminte de susan reduce incidenta sclerozei multiple;
- inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind: leucemia, cancerul de colon, mamar, pulmonar, de prostata etc.



Alte beneficii ale susanului
- e o sursa de vitamine din complexul B si de folati. Acestea sunt necesare pentru sanatatea celulelor rosii din sange si pentru obtinerea energiei din alimente;
- semintele de susan ne ajuta sa absorbim mai usor vitamina E (importanta pentru imbunatatirea imunitatii, pentru vedere, inima etc.);
- mineralele din susan ajuta la dezvoltarea sistemului osos si la functionarea celor imunitar si nervos;

- antioxidantii contracareaza actiunea radicalilor liberi, asadar incetinesc imbatranirea celulelor;
- fitosterolii din semintele de susan inhiba absorbtia colesterolului, asadar scad nivelul acestuia din sange;
- regleaza metabolismul;
- previne anemia, datorita continutului de cupru (acesta este foarte important pentru absorbtia fierului) etc.

Autor:  Alina Tibichi