Susanul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. In medicina, de exemplu, este folosit de mai bine de trei milenii.
Femeile din
Babilonul Antic pregateau o mixtura de
susan cu miere de albine pentru a fi frumoase si tinere cat mai mult timp, iar soldatii romani o consumau pentru a avea putere si energie.
Susanul este o sursa de: vitamine, minerale, nutrienti, antioxidanti.
1 lingura de susan contine:
- 52 calorii
- 88 mg calciu
- 1,3 mg fier
- 31,6 mg magneziu
- 57 mg fosfor
- 0,7 mg zinc
- 0,4 mg cupru
- 0,2 mg mangan
Proprietati ale susanului dovedite stiintific
- uleiul de susan scade tensiunea arteriala;
- uleiul de susan imbunatateste eficacitatea tratamentului in cazul persoanelor cu diabet de tip 2;
- trateaza gingivita si alte probleme ale cavitatii bucale;
- masajul cu ulei de susan induce o stare de relaxare copiilor si ii ajuta sa se odihneasca mai bine;
- protejeaza rinichii de efectul medicamentelor administrate in timp;
- este antidepresiv;
- in urma unui experiment efectuat pe soareci, s-a constatat ca uleiul din seminte de susan reduce incidenta sclerozei multiple;
- inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind: leucemia, cancerul de colon, mamar, pulmonar, de prostata etc.
Alte beneficii ale susanului
- e o sursa de vitamine din complexul B si de folati. Acestea sunt necesare pentru sanatatea celulelor rosii din sange si pentru obtinerea energiei din alimente;
- semintele de susan ne ajuta sa absorbim mai usor vitamina E (importanta pentru imbunatatirea imunitatii, pentru vedere, inima etc.);
- mineralele din susan ajuta la dezvoltarea sistemului osos si la functionarea celor imunitar si nervos;
- antioxidantii contracareaza actiunea radicalilor liberi, asadar incetinesc imbatranirea celulelor;
- fitosterolii din semintele de susan inhiba absorbtia colesterolului, asadar scad nivelul acestuia din sange;
- regleaza metabolismul;
- previne anemia, datorita continutului de cupru (acesta este foarte important pentru absorbtia fierului) etc.
Autor: Alina Tibichi