Site coolinaria.ro

Ce sunt caloriile alimentare?


Ce sunt caloriile alimentare? De obicei asociem termenul calorie cu greutatea corporala si nu gresim prea mult facand astfel, dar nu e deloc rau sa intelegem mai in profunzime despre ce este vorba si cum putem cuantifica aceste aporturi de energie, mai ales atunci cand intentionam sa adoptam o dieta centrata pe mentinerea unei greutati optime.

Din punct de vedere tehnic caloriile sunt unitati termice de masura cu rol in observarea temperaturii necesare incalzirii unui lichid. Astfel o calorie va ridica temperatura unui gram de apa distilata de la 19,5 la 20,5 °C, putandu-se apoi calcula numarul de calorii necesare pentru cresterea temperaturii a volume diferite de apa la cotele dorite. Din punct de vedere alimentar caloria este tot o unitate de masura care indica insa energia furnizata organismului de un aliment. Un gram de grasime va contine de obicei aproximativ 8 calorii, un gram de carbohidrati sau proteine ca avea 4 calorii si asa mai departe.

Grasimea continuta de corpul nostru insumeaza mii de calorii pe kilogram si, de aceea se spune foarte des ca prin reducerea numarului de calorii pe kilogram se pot atinge scaderi in greutate fie printr-un regim alimentar adecvat fie prin arderea caloriilor suplimentare ca rezultat al unor exercitii fizice sub supravegherea unui profesionist. Pentru alegerea dietei optime calcularea cu mare precizie a numarului de calorii asimilat zilnic este o necesitate daca se doreste intr-adevar atingerea obiectivelor propuse.

In prezent, gratie eforturilor autoritatii legislative, producatorilor li se cere sa specifice foarte exact numarul de calorii continut de produsele lor amabalate corespunzator si astfel se pot face calcule nu prea dificile si foarte folositoare prin care chiar noi, consumatorii de rand, sa reusim sa ne decidem asupra dietei sanatoase in deplina cunostinta de cauza.

Autor:   Lucia Mihailescu