Site coolinaria.ro

Totul despre sushi


Totul despre sushi Sushi este o mancare cu specific nipon, cu sute de ani de istorie si traditie. Ea consta in orez gatit, servit rece, cu peste crud/gatit sau cu fructe de mare.

Prima data a fost consumat in Asia de Sud-Est, iar mai apoi in sudul Chinei, dupa care a ajuns in Japonia.

Literar vorbind, sushi inseamna "gust acru".
Cea mai veche forma de sushi gatit in Tara Soarelui Rasare consta in peste fermentat invelit in orez acru, pus si el la fermentat.

Tehnica actuala, insa, aproape ca nu mai are nici o legatura cu reteta traditionala de orez fermentat cu produse lactate (pe timpuri, doar pestele era consumat, orezul fermentat fiind aruncat).

Varianta actuala de sushi a fost creata pe la 1800, de catre Hanaya Yohei.

In general, sushi se pregateste din orez alb, dulce, cu bob mic, si se serveste cu un dressing din orez, sare, zahar, sake si konbu.

Ingredientul comun tuturor retetelor de sushi este orezul. In functie de topping si de umplutura, el poate varia.

Sushi

Cand alegi orezul e bine sa stii ca, daca e prea lipicios, are o textura de piure, iar daca nu e suficient de lipicios, pare uscat.
In plus, trebuie sa aiba bob scurt, nu lung. Ideal este sa folosesti chiar orez asiatic (sticky rice). In unele retete, insa, el poate fi inlocuit cu tofu.

Daca e consumat crud, pestele trebuie sa fie mai proaspat si mai de buna caliatate decat cel gatit. Pestele trebuie sa miroasa a curat si sa aiba o culoare intensa.

Doar pestele de ocean se consuma crud cu sushi. Cel de apa dulce trebuie gatit. Cel mai des se consuma: ton, somon, somon afumat, macrou, tipar de mare.

De la regiune la regiune difera dressingul pentru sushi. Spre exemplu, daca in Tokyo se foloseste mai multa sare, in Osaka se pune mai mult zahar.

Condimente pentru sushi: sos de soia, maioneza nipona, wasabi (pasta picanta), Gari (radacina de ghimbir murata). Gari curata cavitatea bucala si stimuleaza digestia.

Sushi

Alte informatii despre sushi
- clasicul sushi se pregateste cu ton si somon;
- sushi se mai poate pregati cu fructe de mare (creveti, caracatita, crab, scoici);
- cateva tipuri de sushi: peste crud cu orez, rulou invelit in foi de alge marine (Nori), orez amestecat cu peste crud sau icre etc.;

- umplutura de sushi se pregateste din: ridichi, boabe de soia fermentate, castraveti, avocado, tofu, prune;
- drept garnitura pentru sushi se folosesc: legume feliate subtire, ridichi, salata cu alge marine etc.
- sushi se serveste cu ceai verde (ocha), iar in unele restaurante cu mecha (ceai premium);

Mancare japoneza

- vegetarienii au la dispozitie sushi cu castraveti, avocado, ridiche japoneza, legume dulci nipone etc.
- sushi se poate manca si cu mana, si cu betisoare;

- daca degusti mai multe feluri de sushi, trebuie sa incepi cu preparatele cu gust mai putin puternic;
- prima data se consuma carnea alba de peste, apoi se trece la carnea rosie (fructe de mare, somon, ton).

Un desert tipic japonez este, fara indoiala, sushi dulce cu ciocolata. Pentru ca masa sa fie completa, alaturi poti pune suc de fructe putin alcoolizat.

Autor:  Alina Tibichi