Uneori, din graba ori neatentie, punem mai multe condimente si sare in mancare.
Ca sa o luam de la capat cu gatitul ar insemna alte ingrediente si, bineinteles, timp pierdut.
In anumite situatii, aceasta e solutia, dar sunt cazuri in care putem repara greseala.
Cand e vorba de mancare, poti repara gustul
dulce, sarat, acru si amar.
Ingrediente cu care poti sara: sos de soia, sos de peste si, evident, sare.
Ingrediente cu care indulcesti: miere de albine, zahar, melasa.
Ingrediente cu care acresti: vin, otet, suc de citrice.
Ingrediente cu care dai mancarurilor un
gust usor amar: cacao, bere.
Daca ai sarat prea tare mancarea...
- presara putin
zahar in supa ori adauga
zeama de lamaie;
- pune cateva felii de
cartofi langa friptura. Pe masura ce se gatesc, cartofii absorb cat de cat sarea in exces;
- peste friptura sarata toarna cateva linguri de
lapte;
- daca ai sarat legumele din oala, poti proceda la fel, adica poti pune niste felii de cartof crud;
- toarna putina
apa in mancare. Uneori, poti adauga chiar ulei de masline, suc de portocale... Totul depinde de mancare pe care o pregatesti;
- bucatarii spun ca, in anumite cazuri, poti contracara gustul sarat cu condimente, ierburi aromate si acid (cum ar fi otet).
Daca ai condimentat mancarea mai mult decat trebuia...
- pune
indulcitor (zahar, miere de albine) sau lapte. Nu degeaba mancarurile mexicane se servesc cu
smantana, iar curry indian cu
iaurt.
O solutie ar mai fi sa
dublezi portiile fara a mai adauga sare sau condimente. Astfel, nu trebuie sa-ti mai faci griji in privinta gustului sarat.
Autor: Alina Tibichi