Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu aluat Filo


Sfaturi pentru gatit cu aluat Filo Denumirea de Phyllo vine din greaca si inseamna frunza.

Cu acest tip de aluat foarte subtire si foarte fragil se pregatesc cel mai adesea placinte cu fructe si branza.

Intrucat este un aluat mai pretentios, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri inainte de a gati cu el.

Sfaturi pentru gatit cu aluat filo
- lasa aluatul la dezghetat in frigider, peste noapte. Daca ai nevoie de el mai repede, atunci tine-l la temperatura camerei 4-5 ore;
- punga cu aluat trebuie nu trebuie sa fie deschisa atunci cand o pui la decongelat;
- inainte de a deschide punga, lasa aluatul sa ajunga la temperatura camerei;

Aluat filo

- asigura-te ca ai toate ingredientele inainte sa deschizi punga cu foile de aluat;
- cand atingi aluatul, sterge-te bine pe maini. Trebuie sa fii cat mai uscat;
- pe masura ce folosesti foile, acopera-le pe celelalte cu o hartie de copt, apoi cu un prosop umed, ca sa mentii umezeala (se usuca foarte repede);

- fiecare strat trebuie gresat, fie cu unt topit, fie cu ulei. Mai usor este sa folosesti un spray de gatit;
- intotdeauna incepe sa gresezi din margini, ca sa nu se usuce;
- foloseste un foarfece daca vrei sa tai aluatul;

Baclava cu aluat filo

- dupa ce ai terminat de pregatit totul, dar ti-a mai ramas aluat, ruleaza-l, pune-l inapoi in ambalajul original, apoi inveleste-l cu hartie de copt si pune-l intr-o punga de plastic inchisa etans. Astfel depozitat rezista in frigider pana la o saptamana. De asemenea, il poti baga inapoi in congelator;

- aluatul inghetat rezista in congelator pana la un an;
- ideal este sa coci aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de pergament, pe treapta din mijloc a cuptorului;
- cuptorul trebuie sa fie incins in prealabil pentru ca, atunci cand ai terminat cu aluatul, sa-l si bagi la copt.

Aluat filo

Ce sa NU faci
- nu incerca sa dezgheti aluatul in cuptorul cu microunde pentru ca e posibil sa te alegi cu un aluat foarte moale;
- nu desface punga cu aluat decat atunci cand ai nevoie de el. In caz contrar, risti sa se usuce foarte repede;
- nu pune niciodata umplutura calda peste aluat ca sa nu crape;
- nu folosi umplutura foarte umeda.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi