Site coolinaria.ro

Totul despre clafoutis


Totul despre clafoutis Clafoutis este un desert frantuzesc facut din cirese negre si aluat mai gros.

Reteta traditionala provine din regiunea Limousin si se pregateste cu cirese intregi. Se spune ca samburii dau o savoare aparte prajiturii.

In timp au aparut variante de:
- clafoutis cu mere - o combinatie de mere, lamaie si scortisoara
- clafoutis cu mure
- clafoutis cu nectarine
- clafoutis cu pere si nucsoara
- clafoutis cu ananas. Pentru aceasta reteta nu ai nevoie decat de: zahar, miere, praf de copt, nuci si migdale caramelizate, cateva capsuni, oua si, bineinteles, ananas (fie proaspat, fie din compot).

Clafoutis de ananas

Se poate spune ca aluatul de clafoutis este un mix intre compozitia de clatite si sarlota. Daca vrei ca aluatul sa fie mai compact, pune mai multa faina si un ou in plus fata de instructiunile mentionate in reteta.
Inainte de servire, poti picura putin lichior de fructe pe el.

Reteta de clafoutis cu cirese
Ingrediente

350 gr cirese negre coapte, 2 linguri faina, 2 linguri de zahar, cateva picaturi de esenta de vanilie, 2 oua, 300 ml lapte, foarte putin unt, zahar pudra, putin alcool (poate cateva picaturi de lichior de fructe).

Clafoutis cu cirese

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 190 grade Celsius.
Greseaza o tigaie sau o tava de copt si pune-o in cuptor, la incins.
Intre timp ocupa-te de cirese.
Spala-le si curata-le bine de codite si samburi. Lasa-le la uscat.

Bate ouale, apoi pune-le peste faina, intr-un bol mai mare.
Adauga lapte, zahar si putin alcool (lichior de fructe, spre exemplu).
Scoate tigaia din cuptor, aranjeaza ciresele in ea, toarna peste ele compozitia pregatita si baga inapoi in cuptor, pentru 30-45 de minute.
Acest desert se serveste cald, cu putin zahar pudra.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi