Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit dulceata de cirese


Sfaturi pentru gatit dulceata de cirese Acum este sezonul cireselor, asadar si al dulceturilor, al gemului si al compotului de cirese.

Daca e pentru prima data cand incerci sa pregatesti asa ceva, trebuie sa stii cateva lucruri.

In primul si-n primul rand, borcanele trebuie curatate si sterilizate foarte bine!

Cum se sterilizeaza borcanele
Pune o oala cu apa pe foc mic.
Cat aceasta fierbe, spala borcanele in apa fierbinte cu detergent de vase, apoi clateste-le cu apa calduta si lasa-le la scurs.
Toarna apa clocotinda peste capacele borcanelor intr-un vas mai mare si tine-le acolo pana reusesti sa le scoti cu mana, fara sa te oparesti. Pune-le si pe ele la scurs.

Cum se prepara dulceata de cirese
Pentru dulceata de cirese ai nevoie de: cirese coapte, suc de lamaie, pectina si zahar.
Spala fructele si curata-le de samburi.

Amesteca pectina cu ciresele, apoi lasa mixul sa fiarba la foc mare, amestecand in mod constant.
Adauga zahar, apoi pune inapoi oala pe foc si lasa sa fiarba fix un minut, amestecand constant.
Indeparteaza de caldura, iar daca s-a format spuma, ia-o cu o lingura de metal.

Cand e gata, pune dulceata in borcane, avand grija sa nu le umpli.
Infileteaza foarte bine capacele.
Pune borcanele intr-o oala mare, acopera-le cu apa si lasa-le la foc potrivit.

Dulceata de cirese

Dupa vreo 10 minute de cand a dat apa in clocot, scoate borcanele cu dulceata de cirese si pune-le pe un prosop, la uscat.
Dupa ce s-au racit complet, apasa cu degetul pe capace ca sa verifici daca sunt sigilate.
Daca revin la forma initiala ori se aud pocnituri, inseamna ca nu sunt sigilate corect si trebuie puse in frigider.

Alte sfaturi pentru dulceata de cirese
- asigura-te ca nu ai scapat nici un sambure printre cirese. In caz contrar, posibil sa ai o surpriza neplacuta cand vei manca dulceata;
- marunteste ciresele, dar nu foarte mult. Astfel, dulceata va fi uniforma, iar din fructe se va scurge mai multa pectina decat atunci cand ar fi fost intregi;
Vas de cupru
- pentru dulceata foloseste o oala mare, care nu reactioneaza la contactul dintre metal si fruct, preferabil un vas de cupru;
- ca sa amesteci in dulceata foloseste o spatula rezistenta la caldura;
- pectina si aciditatea sucului de lamaie vor ajuta la ingrosarea dulcetii;

- cel mai bine este sa folosesti pectina fara zahar;
- cand folosesti pectina fara zahar, poti sa nu adaugi nici un indulcitor in dulceata, cel mult sa pui stevie;
- pectina reduce destul de mult timpul de gatire si ajuta la retinerea mai multor vitamine si minerale;
Dulceata de cirese
- pentru aroma, pune in dulceata coaja si zeama de lamaie;
- zaharul se pune in functie de cantitatea de cirese. Spre exemplu, daca ai aproximativ 1 kg de cirese, ti-ar trebui cam 600 gr zahar;
- zaharul se amesteca cu ciresele in oala, la foc mediu spre mare;

- cand amesteci cu lingura, ai grija sa o cufunzi bine, ca sa atinga fundul oalei;
- imediat ce dulceata incepe sa se ingroase, ca si cum ar fi un jeleu, opreste focul si pune 2-3 linguri de dulceata pe un platou rece si baga in frigider. Daca, dupa cateva minute, s-a incretit, inseamna ca dulceata e gata. Daca nu, pune-o inapoi pe foc pentru cateva minute;

Dulceata de cirese

- daca lasi dulceata mai mult decat trebuie pe foc, zaharul se va carameliza si nu va avea gust bun;
- la final, dupa ce opresti focul, poti pune in dulceata foarte putin lichior de fructe, extract de migdale etc.
- daca dulceata nu s-a intarit suficient, fie nu ai pus pectina, zahar ori acid cat trebuia, fie nu ai fiert suficient.

Autor:  Alina Tibichi