Metoda prepararii cu ajutorul betisoarelor de frigarui e utilizata foarte mult in bucataria Orientului Mijlociu.
Intr-un timp rapid, in bucatarie sau la gratar, poti sa pregatesti felul principal si chiar desertul. Nu-ti trebuie decat carne, legume, ciuperci si diverse fructe.
Ca sa-ti iasa
cele mai bune frigarui, iata ce trebuie sa stii despre ele:
- inainte de a le folosi, cufunda
betele de frigarui din lemn in apa sau in supa de pui ori vita pentru cel putin 20 de minute. Nu conteaza din ce lemn sunt facute;
- pentru un gust si mai bun,
marineaza carnea inainte de a face frigarui. In Spania, carnea e marinata cu usturoi si ardei iute si abia apoi infipta pe frigarui;
- daca folosesti
bete de frigarui din metal, greseaza-le cu putin ulei inainte de a infige preparatele in ele. In acest caz, ai nevoie de un ulei care sa reziste la temperaturi ridicate, cum ar fi cel vegetal;
- ai grija ca preparatele sa aiba o dimensiune potrivita pentru betisoare. Bucatarii spun ca ideal ar fi sa le tai in
bucati mici;
- daca infigi in betisoare mai multe tipuri de alimente, asigura-te ca toate au nevoie de acelasi
timp de gatire. In caz contrar, unele se vor arde, altele nu vor fi coapte suficient;
- carnea trebuie taiata nici prea gros, nici prea subtire;
- unge cu ulei si gratarul, ca sa nu se lipeasca frigaruile de el;
- frigaruile se pune pe
foc mediu spre mic, cu capetele spre marginea grillului;
- incearca sa misti frigaruile cat mai putin si cand le pregatesti, si cand le pui pe gratar, ca sa nu risti sa se rupa vreo bucatica de carne ori leguma;
-
serveste frigaruile imediat ce s-au facut;
- betisoarele de lemn trebuie aruncate dupa utilizare;
- pe frigarui merg de minune si
fructe (ananas, piersici);
- in Puerto Rico, in betisoarele de frigarui se infig si una-doua
felii de paine.
Autor: Alina Tibichi