Site coolinaria.ro

Maslinele - beneficii pentru sanatate


Maslinele - beneficii pentru sanatate Data viitoare cand mergi la supermarket, nu uita sa pui in cosul de cumparaturi si niste masline. De ce? Pentru ca sunt sanatoase!

Nu degeaba maslinele negre si verzi sunt nelipsite din dieta mediteraneana, considerata una dintre cele mai sanatoase cure de slabire.

Maslinele sunt o sursa de: sodiu, potasiu, magneziu, fosfor, fier (180 gr masline = 4.4 mg fier), iodina, vitamine (A, B, E), aminoacizi, acid oleic, polifenoli, fibre.

Cca 100 grame de masline inseamna: 85 de calorii, 4-5 g carbohidrati, 8 gr grasimi, colesterol 0.

Masline

Beneficiile maslinelor pentru sanatate
- au indice glicemic mic;
- au proprietati anti-inflamatorii;
- fierul ajuta la sintetizarea carnitinei, iar aceasta converteste grasimile in energie;

- reduc apetitul
Doctorii afirma ca 10 masline mancate inainte de fiecare masa reduc pofta de mancare cu pana la 22%. Cum? Acizii grasi mono-nesaturati din masline incetinesc digestia si stimuleaza hormonul care trimite mesaj creierului ca ne-am satisfacut foamea;

Masline


- imbunatatesc tranzitul intestinal;
- tot acizii grasi mono-nesaturati stimuleaza producerea unei substante care arde grasimile 4-5 ore dupa ingerare;
- intarzie aparitia ridurilor, intrucat contine vitamina E si acid oleic (acestea au grija de piele);

- grasimile "bune" si antioxidantii din masline contracareaza actiunea radicalilor liberi;
- pelifenolii din structura ajuta la imbunatatirea memoriei;
- previn ateroscleroza;
- usureaza simptomele menopauzei;



- datorita acidului oleic, maslinele sunt bune pentru inima;
- in prezent se fac cercetari pentru a se vedea daca maslinele pot incetini aparitia anumitor forme de cancer. Se crede, totusi, ca previne cancerul de colon datorita combinatiei de vitamina E si grasimi mono-nesaturate.

Autor:  Alina Tibichi