Site coolinaria.ro

Dieta pentru adolescente


Dieta pentru adolescente O alimentatie sanatoasa inseamna o dieta echilibrata.
Nu exista alimente bune si alimente rele. Toate sunt benefice pentru organism, dar este important sa stii cum sa le combini.

Din unele iti iei aportul necesar de zinc si fier, din altele obtii vitamina B si magneziu.

Indiferent de varsta, cu totii avem nevoie de o dieta echilibrata, dar in special adolescentii.

In principal, exista cinci grupuri de alimente.

1. Carne, peste, oua, fasole, leguminoase si nuci
- sursa de: proteine, fier, vitamina B, magneziu, zinc;
- indeparteaza pielea si grasimea de pe carne, indiferent ca e de pui, curcan sau vita;
- aceste alimente ar trebui sa reprezinte o treime de portie;


- consuma-le in cantitati moderate si intotdeauna ai grija sa contina cat mai putine grasimi;
- nu adauga nici un fel de grasime cand le faci la grill, la cuptor ori le prajesti;
- consuma cel putin doua portii de peste saptamanal.

Daca esti vegetarian, mananca: seminte, nuci, unt de arahide, linte, fasole, mazare, soia, tofu.
Vrei sa le amesteci cu produse din cereale (paine, orez, paste)? Atunci trebuie sa stii ca iti ofera echivalentul proteinelor pe care le obtii din carne.
Alte alimente pentru vegetarieni: oua, lapte.

2. Paine, cartofi, cereale pentru micul dejun si alte alimente pe baza de cereale
- sursa de: fibre, vitamina B, fier, calciu, carbohidrati;
- ar trebui ca acestea sa insemne o treime din ceea ce mananci in mod obisnuit;
- trebuie incluse in fiecare masa;


- mentin echilibrul in ceea ce priveste grasimile consumate;
- inlocuieste alimentele rafinate cu cereale integrale;
- pentru ca, adesea, sunt gatite ori servite cu grasimi, incearca sa eviti sa le prajesti ori sa le adaugi prea multe grasimi.

3. Fructe si legume
- sursa de: vitamine (A, C), fibre, carbohidrati, fitonutrienti;
- consuma cel putin 5 portii zilnic (3 legume, 2 fructe);
- incearca sa nu mananci cam la fel in fiecare zi;

- sucul de fructe e mai putin important decat fructul in sine;
- gateste mancaruri cu fructe (supe, supe-creme etc.) si smoothie (conteaza cat doua portii, pentru ca e facut din suc de fructe amestecat cu fructul in sine);
- incearca sa nu le adaugi grasimi.

4. Produse lactate

- sursa de: vitamine (A, B, D), calciu, proteine;
- bea / mananca cel putin patru portii;
- pe cat posibil, alege-le pe cele cu continutul cel mai redus de grasimi;
- opteaza pentru produse semi-degresate ori chiar fara grasimi.

5. Alimente cu multe grasimi si zaharuri

- sursa de: grasimi, zaharuri, vitamine (D, E);
- nu trebuie sa renunti la ele in totalitate, ci sa le consumi in cantitate redusa;
- din cand in cand mananca: unt, maioneza, biscuiti, prajiturele etc.;
- ca sa nu ai probleme cu dintii dupa ce le consumi, foloseste o pasta de dinti cu fluor;
- ai grija sa le mananci dupa o masa, pentru ca afecteaza mai putin dintii.

Autor:  Alina Tibichi