Reteta de ganache a aparut cam prin 1850, in Franta, dintr-o greseala (un ajutor de ciocolatier a scapat smantana cu ciocolata lichida).
Crema se foloseste pentru decorarea prajiturilor si pentru glazurarea fructelor.
Cum se face ganache
Ingrediente: ciocolata neagra, smantana lichida pentru frisca.
Mod de preparare
Incinge smantana la foc mediu spre mic, pana incep sa apara bule, iar crema e fierbinte (si grija sa nu inceapa sa fiarba), dupa care toarna peste bucatelele de ciocolata.
Lasa deoparte cam 5 minute, ca aceasta sa se topeasca, apoi amesteca cu ajutorul unui tel sau cu o lingura de lemn.
Pe masura ce crema ganache se raceste, incepe sa se ingroase.
Daca vrei sa glazurezi un tort sau o placinta, toarna ganache pe deasupra atunci cand e rece, dar inca are o consistenta mai lichida.
De asemenea, poti glazura o briosa daca folosesti o pipeta pentru decor.
Bine de stiut
- poti folosi orice fel de ciocolata;
- crema ganache se poate poti subtia cu lichior sau smantana lichida;
- gradul de ingrosare al cremei variaza in functie de cantitatea de smantana folosita. Ca sa fie mai subtire, pune mai multa smantana;
- optional, in ganache se poate adauga unt (in momentul in care ciocolata e topita). Astfel, compozitia va avea o culoare mai stralucitoare;
- ca sa fie mai pufoasa, amesteca ciocolata cu ajutorul unui mixer electric;
-
pentru aroma: lichior, cafea, ceai, condimente, piure de fructe etc.
- aromele se pun la final;
- poti folosi crema ganache cand are consistenta unei budinci mai dense;
- alcoolul reactioneaza cu grasimile si face ca crema ganache sa se ingroase mai mult;
- crema ganache rezista in frigider, acoperita, cam o luna;
- daca e prea tare cand o scoti din frigider, lasa crema sa se incalzeasca la temperatura camerei.
Cum servesti ganache
- pune crema ganache peste inghetata, placinta, tarta etc.;
- cufunda bezele, fructe, caramele, nuci etc. in ganache, apoi pune-le intr-o tava, acopera-le cu hartie pergament si baga-le in congelator ca sa se intareasca;
- pune ciocolata lichida, dar rece, peste negresa sau prajitura etc.
Foto: Flickr
Autor: Alina Tibichi