Despre sfecla rosie se poate spune ca este un adevarat depozit de vitamine si minerale, fiind, asadar, foarte buna pentru organismul nostru.
In principal,
sfecla rosie contine: magneziu, potasiu, zinc, fosfor, fier, fibre, acid folic, beta-caroten, cianina, vitamine (A, B, C, E) etc.
Beneficii pentru sanatate
-
vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii si a vederii;
-
vitamina C este un antioxidant natural, care protejeaza organismul de infectii;
-
potasiul regleaza metabolismul si contracareaza efectele sodiului. 100 gr sfecla proaspata = 325 mg potasiu (7% din necesarul zilnic) ;
-
folatii sunt necesari pentru sinteza ADN-ului;
-
zincul previne infarctul miocardic;
- are
putine calorii si nici un pic de colesterol;
- are
efecte afrodisiace. Sfecla contine boron, substanta care are legatura directa cu producerea hormonilor sexuali;
- e buna pentru femeile insarcinate datorita continutului de fier si vitamina B;
-
curata organismul de toxine, in special ficatul si sangele;
- are grija de sistemul nervos, fiind inclusa in unele tratamente impotriva depresiei;
- contine
triptofan, substanta care relaxeaza mintea si da o stare de bine, precum o face ciocolata;
- scade tensiunea arteriala;
- trateaza
anemia;
- e folosita pentru
testarea acidului gastric. Daca nu ai probleme digestive, atunci culoarea urinei nu trebuie sa se schimbe dupa ce mananci sfecla rosie;
- contine o substanta care scade nivelul homocisteinei, vinovata pentru afectiunile vaselor de sange. Un nivel ridicat de homocisteina inseamna afectiune coronariana, atac cerebral etc.;
- are multi
carbohidrati, asadar, sursa buna de energie;
- conform unor studii, este eficienta impotriva cancerului, mai ales a celui de colon;
- datorita continutului de
iod, poate sa incetineasca imbatranirea.
Foto: Flickr
Autor: Alina Tibichi