Site coolinaria.ro

Sfecla rosie - beneficii pentru sanatate


Sfecla rosie - beneficii pentru sanatate Despre sfecla rosie se poate spune ca este un adevarat depozit de vitamine si minerale, fiind, asadar, foarte buna pentru organismul nostru.

In principal, sfecla rosie contine: magneziu, potasiu, zinc, fosfor, fier, fibre, acid folic, beta-caroten, cianina, vitamine (A, B, C, E) etc.

Beneficii pentru sanatate
- vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii si a vederii;
- vitamina C este un antioxidant natural, care protejeaza organismul de infectii;
- potasiul regleaza metabolismul si contracareaza efectele sodiului. 100 gr sfecla proaspata = 325 mg potasiu (7% din necesarul zilnic) ;

- folatii sunt necesari pentru sinteza ADN-ului;
- zincul previne infarctul miocardic;
- are putine calorii si nici un pic de colesterol;



- are efecte afrodisiace. Sfecla contine boron, substanta care are legatura directa cu producerea hormonilor sexuali;
- e buna pentru femeile insarcinate datorita continutului de fier si vitamina B;
- curata organismul de toxine, in special ficatul si sangele;

- are grija de sistemul nervos, fiind inclusa in unele tratamente impotriva depresiei;
- contine triptofan, substanta care relaxeaza mintea si da o stare de bine, precum o face ciocolata;
- scade tensiunea arteriala;
- trateaza anemia;



- e folosita pentru testarea acidului gastric. Daca nu ai probleme digestive, atunci culoarea urinei nu trebuie sa se schimbe dupa ce mananci sfecla rosie;
- contine o substanta care scade nivelul homocisteinei, vinovata pentru afectiunile vaselor de sange. Un nivel ridicat de homocisteina inseamna afectiune coronariana, atac cerebral etc.;

- are multi carbohidrati, asadar, sursa buna de energie;
- conform unor studii, este eficienta impotriva cancerului, mai ales a celui de colon;
- datorita continutului de iod, poate sa incetineasca imbatranirea.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi