Site coolinaria.ro

Istoria ciocolatei


Istoria ciocolatei Regina tuturor dulciurilor este, fara indoiala, ciocolata.
Astazi se gaseste pe piata o varietate larga: ciocolata cu lapte, amara, cu stafide, frisca, vanilie etc., ea este potrivita in orice context.

Etimologii spun ca termenul "ciocolata" provine din cuvantul aztec "xocoatl", care face referire la o bautura mai amara, preparata prin fierberea boabelor de cacao.
In latina, numele arborelui de cacao se traducea prin "mancare pentru zei".

Multi istorici moderni afirma ca ciocolata e cunoscuta de aproximativ 2.000 de ani, dar unele cercetari sugereaza ca, de fapt, e vorba de mult mai mult timp.
Conform unor materiale aparute destul de recent, se pare ca au fost descoperite cateva reziduuri de cacao in Honduras, care ar data din 1400 i.Hr.

Timp de cateva secole, in America Latina pre-moderna, boabele de cacao au fost folosite drept moneda de schimb.
In Europa, ciocolata a ajuns dupa marile descoperiri.
Conform unei legende, regele aztec Montezuma i-a urat bun venit exploratorului spaniol Hernando Cortes oferindu-i ciocolata lichida.



La inceput, dupa ce a ajuns pe batranul continent, ciocolata se gasea pe masa nobilimii, fiind considerata un produs nutritiv, cu proprietati afrodisiace si chiar medicinale.
Abia la sfarsitul secolului, cand a fost inventata o masinarie pentru producerea ciocolatei in cantitati mari, au avut acces si oamenii de rand la aceasta.

Ciocolata solida a aparut in 1828, cand un chimist olandez a eliminat jumatate din grasimile naturale din lichiorul de ciocolata, tratand cealalta jumatate cu saruri alcaline pentru a indeparta gustul mai amar.
Cat despre celebrele bomboane Cadbury, ei bine, acestea au aparut in 1868.

Odata cu dezvoltarea productiei de ciocolata, din secolul al XX-lea, reteta a fost modificata, fiind adaugate lapte, zahar si aditivi in continut.



Despre ciocolata
- aztecii si mayasii foloseau ciocolata in timpul ceremoniilor religioase. Preotii le ofereau zeilor semintele de cacao si serveau bauturi cu ciocolata;
- inainte de a-si sacrifica victimele, aztecii le dadeau ciocolata pentru a le incuraja;

- boabele de cacao erau considerate drept tribut de catre azteci, care le cereau populatiilor cucerite;
- Cristofor Columb a fost primul explorator care a intrat in contact cu boabele de cacao;
- europenii au fost cei care au adaugat in ciocolata laptele si zaharul;

- multe secole, procesul de producere a ciocolatei a fost acelasi. Schimbarea a venit odata cu revolutia industriala;
- astazi, Africa de Vest produce aproape doua treimi din cantitatea de cacao din lume, aproape jumatate venind de pe Coasta de Fildes.

Autor:  Alina Tibichi