Doctorii si nutritionistii ne recomanda sa consumam cat mai des orez ca sa fim energici si sa evitam aparitia anumitor probleme de sanatate, mai mult sau mai putin grave.
Datorita faptului ca are multi carbohidrati, orezul actioneaza precum un combustibil pentru organism, dandu-ne energia necesara pentru a face fata treburilor zilnice.
Si, pentru ca nu are nici colesterol, nici grasimi nesanatoase, orezul poate fi consumat des.
In plus, orezul este ideal pentru persoanele care au probleme hipertensive.
Mai mult, fibrele insolubile din orez actioneaza impotriva mai multor forme de cancer, dar trateaza si constipatia.
Conform unor experti din domeniul medicinei, pudra de orez poate sa vindece anumite afectiuni ale pielii.
Evident,
beneficiile pentru sanatate ale orezului sunt strans legate de faptul ca e o sursa de vitamine si minerale.
Orezul salbatic
Motive pentru care ni se recomanda sa mancam orez salbatic:
- nu are gluten;
- scade nivelul colesterolului din sange;
- nu contine sare, asadar nu afecteaza sistemul cardiovascular;
- contine de doua ori mai multe
proteine decat orezul brun;
- poate fi mancat de
diabetici, bineinteles in cantitati mici;
- este o sursa considerabila de antioxidanti (are pana la de 30 de ori mai multi antioxidanti decat orezul alb). Asadar, poate sa incetineasca procesul de imbatranire;
- regleaza digestia;
- contine multe
minerale esentiale (zinc, fosfor), folati si vitamine (A, C, E);
- o portie de orez salbatic contine mai putine
calorii decat una cu orice alt fel de orez.
Orezul brun
Motive pentru care ni se recomanda sa mancam orez brun:
- contine mangan, acesta ajutand la transformarea carbohidratilor si proteinelor in energie;
- manganul are un rol esential si in sinteza acizilor grasi;
- femeile care consuma cereale integrale se ingrasa mai putin. Asadar, e mai bine sa renunti la cerealele rafinate;
- e o sursa buna de
seleniu (reduce considerabil riscul dezvoltarii cancerului de colon) si fibre;
- seleniul ajuta si la refacerea ADN-ului, si la reglarea tiroidei;
- consumat de cel putin 6 ori pe saptamana, orezul brun regleaza nivelul ridicat al colesterolului in cazul femeilor aflate la
menopauza;
- incetineste dezvoltarea aterosclerozei;
- reduce riscul aparitiei sindromului metabolic, precum si dezvoltarea diabetului de tip 2;
- datorita magneziului, orezul brun poate sa reduca si problemele sistemului respirator, cum ar fi
astmul;
- combate
migrenele frecvente.
Autor: Alina Tibichi