Site coolinaria.ro

Cum se bat corect albusurile


Cum se bat corect albusurile Secretul unor sufleuri sau bezele delicioase consta in albusuri batute spuma asa cum trebuie.

Atunci cand le pregatesti, de fapt, incorporezi aer in compozitie, iar aceasta isi mareste volumul de pana la opt ori.

Bine de stiut
- foloseste un bol cat mai mare, pentru ca aerul sa poata circula cat mai mult atunci cand bati albusurile;
- cu cat sunt mai proaspete ouale, cu atat se vor bate mai usor albusurile;

- ouale trebuie sa fie la temperatura camerei (lucru important pentru o aerare buna). Ouale calde se separa mai greu, asadar e mai bine sa le scoti din frigider, sa le separi atunci, apoi sa le lasi sa se incalzeasca;



- ai grija ca atunci cand bati albusurile, sa nu fie nici o picatura de grasime in ele. In caz contrar, nu vor ajunge la volumul dorit;
- din momentul in care incepi sa bati albusurile nu te mai opri decat la final;
- pe masura ce le bati, se formeaza bule mici de aer. Daca este prea mult aer in balonase, atunci compozitia va crapa.

Ustensile necesare
- ai nevoie de un bol de cupru;
- daca nu dispui de prea multe vase, foloseste unul cat mai sferic si suficient de mare;
- foloseste un tel mare din inox, cu sarme foarte subtiri si maner de lemn (nu obosesti asa repede ca atunci cand folosesti tel cu maner de metal);



- sterge ustensilele fie cu o felie de lamaie, fie cu un mix de sare si otet, ca sa fie curate;
- nici bolul, nici telul nu trebuie sa aiba vreo urma de grasime. Ca sa te asiguri de acest lucru, spala-le bine in apa cu detergent de vase, apoi clateste-le cu apa fierbinte si usuca-le. Si mai bine ar fi ca la final sa le stergi cu o felie de lamaie.

Cum se bat corect albusurile
In primele doua minute, albusurile se bat la viteza mica, ca sa se desfaca.
Cand incep sa se formeze bule, mareste viteza la mediu pentru alte cateva minute, dupa care foloseste cea mai mare viteza ca sa obtii spuma.
Poti sa bati albusurile in orice directie, dar nu prea usor si nici prea sus. In fond, telul trebuie tot timpul sa atinga albusurile pana la fundul vasului.



Nu stii cand sa te opresti din batut albusurile?
Ca sa aproximezi cand compozitia a ajuns la consistenta dorita, scoate telul din bol si invarte-l in aer.
Daca spuma sta lipita de el, inseamna ca ai terminat.
Daca albusurile sunt pentru o prajitura, sufleu sau mousse, "varfurile" spumei ar trebui sa fie moi (atunci cand bagi telul in ele, sa se lase usor).
Daca vrei sa faci bezele, caz in care pui zahar, "varfurile" trebuie sa fie ferme.

Autor:  Alina Tibichi