Site coolinaria.ro

Totul despre prajitura cu morcovi


Totul despre prajitura cu morcovi In perioada medievala, intrucat zaharul era scump, pentru indulcirea prajiturilor se foloseau morcovii.

Fata de orice alta leguma, cu exceptia sfeclei rosii, morcovul contine cea mai mare cantitate de zahar.

Desi originea prajiturii cu morcovi este disputata, primele asemenea delicatese au fost servite la inceputul anilor '60, in cofetariile si restaurantele din SUA.

Bine de stiut despre prajitura cu morcovi
- in 2011 a fost votata prajitura preferata a britanicilor, in urma unui sondaj;
- merge foarte bine alaturi de un ceai servit dupa-amiaza;
- este servita cu scortisoara, nucsoara, coriandru, alte condimente etc.;
- unii bucatari afirma ca morcovul razuit trebuie lasat intai sa se scurga de zeama, apoi inclus in aluat, intrucat absoarbe din umiditatea prajiturii.

Prajitura cu morcovi se pregateste din doua compozitii: una doar din ingrediente uscate, alta doar facuta din ingrediente umede. Acesta e motivul pentru care are o consistenta mai densa decat o prajitura clasica.



De obicei, se pregateste cu unt, dar exista si o varianta de prajitura cu morcovi (de post) pentru zilele dinaintea unei sarbatori, cand nu ai voie sa consumi produse de frupt.

Reteta de prajitura cu morcovi
Ingrediente

200 gr morcovi curatati si dati pe razatoare, 3 oua, 150 gr unt topit + 2 lingurite pentru gresat, 150 gr zahar brun fin, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita nucsoara rasa, coaja rasa de la o portocala, 100 gr nuci pecan prajite + cateva grame pentru decor, 1 lingurita scortisoara, 100 gr stafide
Ingrediente pentru glazura
150 g crema de branza, 50 gr zahar brun, coaja rasa de la o 1/2 de lamaie, zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius si greseaza doua tavi.
Amesteca foarte bine ouale cu zaharul si cu untul topit pana cand compozitia aproape ca si-a dublat volumul.
Amesteca sarea cu faina, bicarbonatul si condimentele, apoi pune treptat compozitia obtinuta peste cea lichida.
Adauga restul ingredientelor.
Imparte compozitia rezultata in doua, pune-o in tavi si da la cuptor pentru o jumatate de ora sau pana cand trece testul scobitorii.
Lasa prajitura sa se raceasca in tavi.



Intre timp, mixeaza ingredientele pentru topping si da-le la frigider.
Cand prajitura e suficient de rece, scoate-o din tavi.
Acopera jumatate din ea cu jumatate din crema, pune deasupra cealalta jumatate de prajitura, dupa care glazura ramasa si presara restul de nuci pecan.
Optional, in prajitura cu morcovi poti adauga: stafide, nuca de cocos si ananas.
Se serveste fie simpla, fie cu zahar pudra, nuci obisnuite, martipan etc.

Merita incercata si reteta de prajitura de morcovi cu stafide.
Gustul dulce al legumei, in combinatie cu cel dulce-acrisor al stafidelor, face ca desertul sa fie cu adevarat interesant.

Autor:  Alina Tibichi