Site coolinaria.ro

Tot ce nu stiai despre sparanghel


Tot ce nu stiai despre sparanghel Sparanghelul este privit mai degraba ca o delicatesa decat ca o leguma folosita in mod constant, in diferite tipuri de mancare. Din pacate este destul de scump si foarte pretentios la gatit. Daca iti place sparanghelul, afla tot ce nu stiai despre el: cum trebuie sa alegi, sa pastrezi si sa prepari aceasta leguma.

In piata sau in supermarket poti gasi trei tipuri diferite de sparaghel: alb, verde si roscat. Dar totusi recolta cea mai gustoasa este cea care se gaseste in incepand din mai si pana in iunie. Iti mentionez ca la noi vei gasi foarte rar tipul roscat sau alb. Dar nu te intrista, fiindca acela mai gustos este cel verde. Cu cat este mai proaspat si mai gros in diametru, cu atat este mai bun.

Sparanghelul trebuie sa fie consumat foarte proaspat. Daca nu ai timp sa il gatesti repede il poti pastra, timp de maxim 3-4 zile maxim, invelit intr-un prosop de hartie umed, in sertarul de legume al frigiderului, ferit de contactul direct cu aerul, caldura si lumina.

Te sfatuiesc sa nu folosesti foarte multe condimente cand il prepari pentru a nu-i schimba gustul. Este destula putina sare si piper.

Daca sparanghelul pe care il cumperi are o baza foarte fibroasa, atunci indeparteaza aceasta parte prin taiere sau razuieste coaja.

Sparanghelul se fierbe in aburi, timp de 5-8 minute, sau in apa, la foc mic, timp de 2-3 minute, in functie de grosime. Daca este fiert prea mult, se inmoaie si nu mai e crocant. Pune-l la fiert intr-un vas (sa stea pe orizontala), in putina apa cu sare, care clocoteste. Nu trebuie sa acoperi vasul cu un capac! Pentru a verifica daca este fiert, incearca cu un cutit bine ascutit in mijlocul unui fir: daca intra usor, inseamna ca e suficient de fiert. Lasa-l sa se scurga pe un prosop de hartie, iar daca il servesti rece, atunci trece-l rapid sub jet de apa rece.

Il poti gati si la cuptor sau pe gratar. Prin rumenire, sparanghelul isi accentueaza gustul si capata margini crocante.

Unge gratarul cu 2 linguri ulei de masline si incinge-l pana fumega. Asaza sparanghelul cu partea taiata in jos si apoi micsoreaza flacara la minimum. Tine pe gratar timp de 3 minute pe fiecare parte. Pentru a-l pune pe platou, ca sa nu te frigi dupa ce e gata, inveleste-l la capete cu folie de aluminiu. Pentru a-l rumeni in cuptor asaza-l intr-o tava si stropeste cu 4 linguri ulei de masline. Da sparanghelul la cuptor timp de 12-15 minute, in functie de grosime.

Pentru ca este o delicatesa, trebuie servit alaturi de ceva simplu, care sa ii evidentieze toate calitatile. Il poti servi ca si aperitiv, alaturi de cateva legume prajite pe gratar: dovleac, ciuperci si sfecla.Sparangelul fiert, stropit cu o vinegreta din zeama de lamaie poate tine locul unei salate racoritoare. Il poti adauga si tocat in omleta pentru a o face mai colorata si mai aromata.

Pe langa versatilitatea sa are si multiple proprietati terapeutice. Cred ca e destul sa mentionez ca nu contine colesterol, are o cantitate mica de sodiu si putine calorii (cam 4 calorii/ tija).Sper ca te-am convins sa incerci macar o data aceasta minunata leguma.

Autor:  Simona Stefanuca