Site coolinaria.ro

Delicatese din lumea intreaga


Delicatese din lumea intreaga Prin delicatesa se intelege un produs alimentar destul de rar, specific anumitor culturi, adesea cu arome neobisnuite.

Spre exemplu, limba de flamingo era o mancare-premiu in Roma Antica, dar acum nu mai este consumata.

Homarul era mancarea saracilor in America se Nord, pana la mijlocul secolului al XIX-lea, dar imediat ce a patruns in Europa, a ajuns sa fie considerata o delicatesa.

Iata si alte preparate scumpe de pe glob:

Ficatul de peste alb are marimea unui ficat de pui si se serveste sotat cu ceapa si ciuperci.

Foie gras se pregateste din ficat de gasca sau de rata, ingrasate special pentru acest lucru cu porumb. Este unul din ingredientele placintei Strasbourg.



Pescarusul cu cap negru, care se gaseste in Europa, Asia si in estul Canadei, este considerat o delicatesa de catre unii britanici.

Ouale clocite sunt specifice bucatariei chinezesti si se obtin prin conservarea oualor de pui / rata / prepelita intr-un amestec de sare, cenusa, argila, var si orez, timp de mai multe saptamani (in functie de metoda folosita).

Fileul de muschi de la vitele tinere costa destul de mult in restaurantele frantuzesti.
Cel mai adesea, cand e trecut in meniu fileu, se face referire mai degraba la file de porc decat de vita.



Haggis este o budinca pregatita in stomac de oaie din diverse organe cu condimente, ceapa, ovaz. In prezent, insa, locul stomacului sunt preferate matele.

Jamon iberico este un sortiment de sunca de origine spaniola, pusa la uscat.

Carnea de vita Kobe este specifica Japoniei si e considerata o delicatesa pentru ca animalele trebuie sa fie nascute si crescute doar in prefectura Hyogo si hranite numai cu apa si iarba de acolo.
Sacrificarea lor inseamna, prin altele, si obtinerea unor certificate de autenticitate.
O jumatate de kilogram de carne Kobe se poate vinde chiar si cu 500 de dolari.



Placinta cu fasole, paste si galbenus de rata este gatita si mancata in timpul Festivalului Toamnei, in China. Este servita alaturi de o ceasca de cafea.

Cuibul de randunica este unul dintre cele mai scumpe produse de origine animala care se gaseste pe glob. In China, e gatit de mai bine de 400 de ani.
Cand e dizolvat in apa, cuibul are o textura gelatinoasa si se foloseste pentru supa, orez fiert, tarta cu ou etc.

Escargotul este o mancare facuta din melci, servita drept antreu in Franta.



Scoicile prajite se tin, mai intai, in lapte, apoi in faina inainte de a fi puse in tigaie.
In America, se servesc, de obicei, in restaurantele de pe autostrazi.

Pestele Fugu se gateste cu preponderenta in Japonia si cere o tehnica aparte si extrem de multa atentie. De ce? Pentru ca poate fi mortal pentru consumatori.
Bucatarii urmeaza cursuri speciale ca sa aiba voie sa gateasca peste Fugu.

Stridiile, crude sau gatite, sunt alta delicatesa apreciata in multe restaurante din lume.



Castravetele de mare este o delicatesa in culturile din estul si sud-estul Asiei.
E gatit impreuna cu ciuperci shiitake, varza chinezeasca, scoici uscate etc.

Surstromming este denumirea data heringului baltic pus la fermentat, fiind, asadar, o mancare specifica nordului Suediei.

Trufele sunt niste ciuperci foarte scumpe, numite diamantele din bucatarie.
Se gatesc in Orientul Mijlociu, Franta, Spania, Grecia etc.



Akutaq (agutak) este cunoscuta drept inghetata eschimosilor.
Este pregatita mai ales in Alaska, din fructe de padure si grasime, uneori cu adaos de zahar ori... peste (somon, karibu).
Uneori se adauga si coada de elan sau morsa.

Cafeaua Black Ivory are o aroma aparte, datorata… stomacului elefantilor.
Acestia mananca boabele de cafea, apoi le elimina pe cale naturala, iar oamenii le aduna.
Gustul amar dispare ca urmare a actiunii acidului gastric.
Este intr-atat de scumpa, incat un kilogram costa in jur de 1.100 de dolari.
De ce un pret asa mare? Se pare ca din 33 kilograme de boabe crude rezulta doar 1 kg de boabe numai bune pentru facut cafea.



Termenul caviar face referire la ouale de sturion din Marea Neagra si Marea Caspica (din speciile Beluga, Sevruga si Ossetra).
In functie de tara, poate fi utilizat atunci cand faci referire la icrele de somon, pastrav, morun etc.

Cafeaua Kopi Luwak este considerata cea mai scumpa cafea din lume si se gaseste in Indonezia.
Fructele de cafea sunt mancate de mamiferele Luwak, apoi sunt eliminate pe cale naturala, intact, si culese de lucratorii de pe plantatie.

Berea Trappist este preparata doar de calugarii din 8 manastiri europene acreditate in acest sens.



Sampania este un vin spumant, obtinut din strugurii cultivati in regiunea franceza Champagne, respectand anumite reguli de fermentatie.

Sofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente de pe glob intrucat este nevoie de foarte multe flori pentru a obtine cateva grame.

Wasabi este denumirea data hreanului japonez. Radacina e folosita drept condiment, avand un gust extrem de puternic.

Autor:  Alina Tibichi