Site coolinaria.ro

Sosul de soia e sanatos?


Sosul de soia e sanatos? Sosul de soia este un condiment care se pregatea initial din miso, o pasta fermentata facuta din boabe de soia.

Se foloseste cu precadere in bucatariile din estul si sud-estul Asiei.

O lingura de sos de soia (18 grame) are 10 calorii si contine: mangan, proteine, vitamina B.

Avantaje pentru sanatate
- e sursa de antioxidanti. Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Singapore, sosul de soia poate sa contina de 10 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu;
- e sursa de proteine. Densitatea proteinelor din sosul de soia e mai mare decat cea din produsele de origine animala, cum ar fi carnea de miel si pestele;

- in timpul fermentatiei, multe proteine din soia se transforma in peptide, iar unele dintre acestea pot opri contractarea vaselor de sange (tensiunea are tendinta de a creste atunci cand vasele sanguine se comprima, intrucat sangele are mai putin spatiu ca sa circule);
- tot in timpul fermentatiei e creata o forma de vitamina K2 (un consum suficient de vitamina K e asociat cu risc mai mic de dezvoltare a osteoporozei);



- potrivit unor studii mai recente, se pare ca sosul de soia este benefic pentru tractul digestiv. Microorganismele implicate in fermentatie contin enzime care pot sa descompuna fibrele din boabele de soia si sa stimuleze dezvoltarea bacteriilor "bune" din intestinul gros;
- manganul ajuta la formarea tesuturilor si se gaseste in structura unei enzime care contracareaza actiunea radicalilor liberi;

- niacina poate ajuta la cresterea nivelului colesterolului bun din sange;
- triptofanul ajuta la producerea serotoninei si a niacinei. S-a dovedit stiintific ca triptofanul poate sa imbunatateasca starea generala (reduce starile proaste, iritabilitatea si simptomele pre-menstruale);

- poate sa ajute la scaderea riscului de a dezvolta alergii de sezon;
- e bogat in ferment lactic;
- conform unor studii preliminare, e posibil sa previna diabetul de tip 2;
- poate intari sistemul imunitar.



Dezavantaje
- contine mult sodiu. O lingura de sos de soia are 1.000 mg de sodiu, iar acesta poate crea probleme persoanelor cu afectiuni cardio-vasculare. Cele 1.000 mg de sodiu sunt, de fapt, aproape jumatate din doza zilnica recomandata. Asadar, in urma consumului de sos de soia creste riscul dezvoltarii anumitor probleme cu inima;

- unele componente asociate de organism intr-o anumita cantitate pot sa stimuleze dezvoltarea celulelor canceroase. Tocmai de aceea, doctorii le recomanda persoanelor care au suferit de cancer ori au in familie precedent sa nu consume produse pe baza de soia.

Asadar, atat timp cat nu consumati o cantitate considerabila de sos de soia, nu va veti confrunta cu probleme de sanatate.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi