Site coolinaria.ro

5 tipuri de mic dejun


5 tipuri de mic dejun De cate ori nu s-a intamplat ca bunicele noastre sa ne trezeasca dimineata cu o masa copioasa, spunandu-ne sa mancam totul din farfurie, ca sa avem energie intreaga zi?

Branza, lapte, carne, oua jumari sau ochiuri, legume proaspete, poate si un fruct... Cam asa era micul dejun din copilarie.
Uneori nu ni-l inchipuim altfel, si totusi exista mai multe tipuri de mic dejun.

1. Mic dejun evreiesc
- isi are originea in kibbutz, iar acum este foarte cerut in majoritatea hotelurilor din Israel;
- niciodata nu include sunca sau bacon, deoarece, in conformitate cu regulile alimentare Kashrut, carnea si produsele lactate nu sunt servite niciodata impreuna la o masa;
- e format din lactate (multe tipuri de branza), peste (hering, sardine, somon);
- preparatele cu oua sunt aproape universale (shakshouka – oua posate cu sos de rosii);
- alte mancaruri: hummus, tehina, salata evreiasca, baba ganoush, labaneh (iaurt strecurat);
- meniul e completat cu ardei verde, castraveti, ridiche, rosii, ceapa, morcovi, produse de panificatie, cafea, ceai, sucuri.



2. Mic dejun de noapte
- e denumirea generica pentru masa servita in unele universitati sau colegii americane;
- se serveste ca un fel de pauza de studiu inainte sau dupa examenele finale;
- La Universitatea Virginia de Vest se serveste in intervalul 00.00 – 2.00, joi, vineri si sambata;
- la Colegiul Hampshire, tinerii primesc produse de patiserie si clatite cu ciocolata.



3. Mic dejun tarziu / brunch
- e servit intre micul dejun obisnuit si pranz, putand sa le inlocuiasca pe ambele;
- in unele hosteluri sau colegii, se serveste mai ales duminica si de sarbatori;
- consta intr-un bufet suedez. Poti manca: oua, sunca, bacon, carnaciori, clatite, fructe etc.;
- restaurantele si hotelurile din SUA, spre exemplu, prepara brunch-uri pentru ocazii speciale (Ziua Indragostitilor, Pasti, Ziua Mamei etc.)
- in Canada e servit cu precadere duminica, cand se strange familia laolalta sau cand vin prietenii in vizita.



4. Mic dejun chinezesc (dim sum)
- face referire la mancarea cantoneza servita traditional in farfurii sau cosuri mici;
- in unele restaurante, clientilor li se aduce la masa micul dejun, iar ei isi aleg preparatele;
- evident, este insotit de ceai;
- nu lipseste orezul;
- sunt si variante pentru vegetarieni;
- consta in: legume verzi la aburi, carne fripta, pasat de ovaz etc.;
- portiile sunt, de obicei, mici.



5. Mic dejun cu sampanie
- e un concept nou, introdus in unele tari;
- nu poate fi considerat neaparat ca avand acelasi rol cu micul dejun pe care il stim noi;
- se serveste dimineata devreme sau chiar la rasaritul soarelui;
- consta in alimente scumpe, cum ar fi: caviar, somon, produse de patiserie, ciocolata, asadar alimente care nu sunt servite in mod normal la prima masa a zilei;
- preparatele sunt servite nu in farfurii, ci in cosuri;
- poate fi o parte dintr-un tur sau croaziera, luna de miere etc.



Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi