Site coolinaria.ro

Cum sa tii sub control portiile de mancare


Cum sa tii sub control portiile de mancare Adesea, mancam mai mult decat ar trebui din varii motive: luam masa pe fuga, iar creierul nu are timp sa proceseze impulsurile primite de la stomac, din plictiseala, din cauza unei depresii etc.

In urma unor studii efectuate, nutritionistii au ajuns la concluzia ca, in ultimii ani, dimensiunea portiilor de mancare e oarecum in contradictoriu cu nevoile noastre intrucat, pe masura ce tehnologia avanseaza, avem nevoie, de fapt, de mai putine alimente.

Spre exemplu, petrecem mai mult timp in fata calculatorului, deci ardem mai putine calorii; facem mai putina miscare decat ar trebui; activitatile fizice nu prea sunt pe lista noastra de “to do”-uri zilnice.

Daca vrei intr-adevar sa nu te mai ingrasi ori sa-ti mentii greutatea, solutia pe termen lung o reprezinta controlul portiilor de mancare. Mai exact, trebuie sa reduci treptat caloriile consumate, astfel incat sa ajungi sa mananci atat cat ii trebuie organismului.

Daca nu crezi ca poti sa cantaresti chiar fiecare portie, ia ca punct de reper pumnul. Spre exemplu, o portie sanatoasa de paste nu ar trebui sa fie mai mare de un pumn.



Sfaturi pentru micul dejun
- redu portia obisnuita de cereale la trei sferturi fata de cat mancai inainte si serveste-o intr-un bol mai mic;
- prajeste cele mai mici si mai subtiri felii de paine;
- opteaza pentru o ceasca de cafea mai mica.

Sfaturi pentru pranz
- renunta la sandvisurile cumparate din oras, pentru ca au foarte multe calorii. Daca totusi iti cumperi unul, mananca doar jumatate;
- pregateste-ti de acasa un sandvis si pune in el si un fruct;
- mananca niste biscuiti si nu-ti va mai fi foame 2-3 ore dupa aceea.



Sfaturi pentru cina
- cand e vorba de carne slaba, carne de pui sau peste, femeile trebuie sa consume 100-150 grame, iar barbatii 150-200;
- uneori, portiile de friptura si somon pot fi dublate. Retine: uneori, nu intotdeauna!

Bine de stiut
- nu exagera cu consumul de avocado (o portie inseamna, de fapt, un sfert de fruct), nuci (10 nuci = 1 portie), dressingurile pentru salate (mananca doar o lingurita);
- daca vrei ceva dulce dupa cina, ai mare grija la portie;
- foloseste pahare mai mici pentru a bea vin;
- un mar mic are cam 60 de calorii si este echivalentul unei portii de fructe;



- 15 cirese iti sunt de-ajuns;
- o portie de conopida inseamna cam 8 buchetele;
- o portie de carbohidrati presupune: o briosa mica, 8 biscuiti din cereale integrale sau o jumatate de bagheta din grau integral;
- mananca: 250 ml de lapte degresat, 150 gr iaurt natural, neindulcit;

- o portie de proteine este echivalenta cu: 1 ou, 2 felii de tofu, 2 carnaciori mici din carne de porc sau 85 gr de peste la gratar / fiert;
- o portie de grasimi, cam 45 de calorii, este echivalenta cu: 7 migdale, o lingurita de unt, 2 lingurite de dressing pentru salate, 1 lingurita ulei vegetal (floare-soarelui, de masline, canola).

Autor:  Alina Tibichi