Site coolinaria.ro

Perele - sanatate naturala


Perele - sanatate naturala Despre pere se stie ca sunt cunoscute de foarte mult timp si ca sunt cultivate pe spatii extinse, atat in Europa, cat si in Asia.

Datorita proprietatilor si continutului de vitamine, minerale si fibre, ele actioneaza cu succes impotriva unor afectiuni, ajungand sa impiedice chiar si dezvoltarea celulelor canceroase.

Perele sunt o sursa de: vitamine, fibre (o para = 5.5 gr de fibre), minerale, carotenoizi (luteina, betacaroten, zeaxantina).

Proprietati anti-cancerigene
Perele actioneaza impotriva cancerului prin eliminarea excesului de acid biliar cu ajutorul fibrelor (acest tip de acid duce la cresterea riscului aparitiei problemelor intestinale si a cancerului colo-rectal).

Potrivit unui studiu efectuat in Mexico City, circa doua portii de fructe zilnice si patru de legume sunt eficiente pentru diminuarea riscului de dezvoltare a cancerului de stomac. Acest lucru se datoreaza in special acidului cinnamic.
La fel de bine, perele sunt eficiente si cand e vorba de celulele canceroase de la nivelul esofagului.


Alte beneficii pentru sanatate
- vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochilor, a pielii si a parului;
- vitamina C ajuta la regenerarea pielii, la refacerea vaselor sanguine si la vindecarea ranilor;
- acidul folic e necesar pentru dezvoltarea celulelor;

- fibrele ajuta la eliminarea excesului de colesterol prin tractul digestiv;
- potasiul (o para are 212 mg de potasiu) regleaza circulatia sangelui, astfel ca o deficienta a acestui mineral este asociata cu hipertensiunea;
- tot potasiul poate sa contracareze si efectele consumului excesiv de sodiu;

- o para are numai 103 calorii. Tocmai de aceea este recomandata persoanelor care vor sa slabeasca.
- in urma unor studii recente s-a ajuns la concluzia ca in coaja perelor se gasesc de cel putin trei-patru ori mai multi fitonutrienti decat in pulpa fructului. Acest lucru inseamna ca au si efecte anti-inflamatorii si anti-canceroase;



- coaja unei pere contine cam jumatate din totalul de fibre al fructului;
- alte cercetari recente arata ca flavonoidele din pere pot fi eficiente impotriva diabetului de tip 2;
- se pare ca 3 pere pe zi pot sa reduca vizibil principala cauza a pierderii verderii la persoanele in varsta;

- sucul de pere cu pulpa este mult mai hranitor decat sucul strecurat. Se pare ca, odata inlaturata pulpa fructului, sucul pierde pana la 40% din fitonutrienti, iar proprietatile antioxidante sunt reduse considerabil;
- intrucat are efecte astringente, masca din pere este eficienta pentru tenul cu probleme acneice.

Autor:  Alina Tibichi