Site coolinaria.ro

5 retete de paine de casa


5 retete de paine de casa Cea mai buna paine este, fara indoiala, cea coapta in casa.

Nimic nu se compara cu gustul ei sau cu aroma care se raspandeste in bucatarie atunci cand deschizi usa cuptorului.

Fie ca o faci simpla, fie o amesteci cu diverse ingrediente, painea de casa este mult mai sanatoasa decat cea din comert.

Daca ai epuizat retetele de paine pe care le stiai si vrei sa incerci altele, iata ce iti propunem noi:

1. Paine cu nuci si banane
Ingrediente

125 gr nuci, 4 banane medii, 250 gr faina 550, 2 oua, 125 gr de unt, 180 gr zahar brun, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingurita de scortisoara, putina sare, 3 linguri lapte cald, 1 lingurita praf de copt, 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu, putina sare,.



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius, apoi da-l la 160. Greseaza o tava de paine. Bate untul cu zaharul pana se face spumos, apoi adauga bananele pisate. Pune vanilia, ouale, sarea si scortisoara si bate compozitia foarte bine. Presara faina si praful de copt si continua cu mixarea, ca sa obtii o compozitie pufoasa.
Separat, amesteca laptele cu bicarbonatul de sodiu, dupa care toarna-l in aluat. Adauga nucile (amestecate in prealabil cu putina faina. Astfel nu se vor cufunda in aluat), pune compozitia rezultata in tava si da la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Cand e gata, lasa painea sa se raceasca in tava, dupa care pune-o pe un gratar.

2. Paine din faina de orez
Ingrediente

400 gr faina de orez, 100 gr faina 550, 60 gr unt, 30 gr drojdie uscata, 2 lingurite sare, 325 ml apa



Mod de preparare
Amesteca 150 gr de faina de orez cu drojdia si cu faina 550. Fa o gaura in mijloc si toarna jumatate din cantitatea de apa. Amesteca foarte bine cam 5 minute. Acopera aluatul si pune-l intr-un loc racoros, dar nu in frigider, pentru 12-14 ore, cam pana cand isi dubleaza volumul.
Dupa aceea, apasa usor in aluat cu pumnii, apoi pune restul de faina de orez, untul si apa. Framanta aluatul. Apa trebuie adaugata treptat, pentru ca aluatul sa nu fie prea lipicios. Dupa 3 minute, transfera-l pe o masa infainata. Framanta-l si acolo vreo 3-4 minute.
Pune-l inapoi in vas si lasa-l intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul, adica aproximativ o ora. Ruleaza aluatul sub forma de cilindru, apasand usor ca sa iasa bulele de aer, cresteaza-l in diagonala cu un cutit, dupa care pune-l in tava si lasa-l asa ca sa-si dubleze iarasi volumul, tot cam o ora. Incinge cuptorul la 220 grade Celsius. Presara putina faina de orez peste luat si da-l la cuptor pentru o jumatate de ora.

3. Paine cu cartofi dulci
Ingrediente

2 linguri praf de copt, 1 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita sare, 1/4 lingurita nucsoara, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 2 oua mari, 1/8 lingurita cuisoare, cca 200 gr faina, 120 gr iaurt grecesc cu grasimi 2%, 100 gr zahar, 50 ml ulei canola, stafide, spray de gatit, sare, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie, cca 70 gr zahar fin, crema de branza, cca 30 gr nuci pecan tocate si prajite, cca 200 gr cartofi dulci dati pe razatoare



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Amesteca faina cu praful de copt, scortisoara, nucsoara, sarea, bicarbonatul de sodiu si cuisoarele, cu ajutorul unui tel. Separat, mixeaza zaharul cu iaurt, ulei si oua. Compozitia obtinuta pune-o peste faina si amesteca pana se umezeste. Adauga usor nucile pecan, cartofii dulci si stafidele.
Pulverizeaza spray de gatit intr-o tava, pune aluatul si da la cuptor pentru 40 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Lasa sa se raceasca intr-o tava, apoi scoate pe un gratar.
Intre timp, amesteca crema de branza cu restul ingredientelor. Bate cu mixerul vreo 2 minute, dupa care intinde uniform peste paine.

4. Paine siciliana traditionala
Ingrediente

250 gr faina alba, 1 lingurita de drojdie uscata, 1 lingura ulei de masline + 1 lingura pentru gresat, 200 ml apa minerala, gris (optional), rozmarin tocat fin, sare



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 220 grade Celsius. Amesteca drojdia cu jumatate de lingurita de sare si cu faina. Adauga uleiul, apoi toarna treptat apa. Framanta aluatul pe o masa infainata cam 4-5 minute, pana cand se intareste si are o textura de matase.
Imparte aluatul in opt si ruleaza fiecare bucata. Presara gris in tava de copt, pune bucatile de aluat si lasa-le asa cam 5 minute, dupa care pune peste ele sarea, piperul si rozmarinul si stropeste-le cu uleiul de masline. Tine-le in cuptor pana cand se rumenesc.

5. Paine fara gluten
Ingrediente

200 gr faina alba fara gluten, 1 lingurita de sare, 3 lingurite de praf de copt fara gluten, 285 ml lapte batut (sau 285 ml lapte amestecat cu zeama de la o lamaie stoarsa), 3 oua, 1 lingurita piure de rosii, 2 linguri ulei de masline, 50 gr rosii deshidratate in ulei, taiate mai mare, 25 gr parmezan ras



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Amesteca sarea, faina si praful de copt intr-un bol mai mare. In altul mixeaza laptele batut cu uleiul, ouale si piureul de rosii. Pune ingredientele ude peste faina, apoi adauga rosiile deshidratate si jumatate din cantitatea de parmezan.
Greseaza o tava de copt si pune compozitia obtinuta. Presara restul de parmezan si da la cuptor pentru 50-60 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Lasa sa se raceasca pe un gratar.

Autor:  Alina Tibichi