Site coolinaria.ro

5 retete cu fructe de mare


5 retete cu fructe de mare Din cand in cand, papilele gustative trebuie rasfatate cu ceva mai exotic.

Este adevarat ca fructele de mare au un pret destul de ridicat, dar o data la 2-3 saptamani tot e bine sa gatim ceva cu creveti, crab, caracatita etc.

Iata sugestiile noastre:

1. Creveti cu busuioc
Ingrediente

cca 1,3 kg de creveti proaspeti (curatati si decorticati), cca 70 gr frunze de busuioc (proaspat maruntite), 2-3 linguri ulei de masline, zeama de la 1+1/2 lamaie, 3 catei de usturoi maruntiti, sare dupa gust, 3 linguri de mustar Dijon, cca 60 gr unt topit, piper alb



Mod de preparare
Intr-un bol putin adanc, dar neporos, amesteca uleiul de masline cu untul topit, dupa care incorporeaza zeama de lamaie, usturoiul, busuiocul si potriveste de piper si sare.
Cand e gata, cufunda crevetii in bol, acopera-i si baga-i in frigider pentru o ora.
Cu putin timp inainte de a-i scoate, greseaza gratarul si incinge-l la temperatura mare.
Infige crevetii in betisoare de frigarui si pune-i pe gratar.
Sunt gata dupa 4 minute, adica atunci cand isi schimba culoarea (devin opaci). Trebuie intorsi pe partea cealalta o singura data.

2. Salata de calamari
Ingrediente

3 kg de calamari mici (curatati, dar cu tentaculele intacte), 1 lamaie mare stoarsa, 2 catei de usturoi zdrobiti, 1 lingura otet balsamic, 100 ml ulei de masline extra-virgin, 3 cepe verzi fin taiate, 2 ardei iuti mici (curatati de seminte si taiati fin), 3 ardei iuti mari (curatati de seminte si taiati fin), 100 gr omleta (pentru servit)



Mod de preparare
Amesteca, intr-un bol mare de ceramica, ceapa verde cu ardeiul iute, otetul, un sfert din zeama de lamaie si trei sferturi din ulei.
Amesteca bine si potriveste de piper si sare.
Cresteaza carnea de calamar in forma de cruce, apoi taie fasii groase.
Taie, de asemenea, si tentaculele, dupa care stropeste-le cu restul de ulei de masline (cam o lingura).
Incinge o placa de gratar si pune pe ea fasiile de calamar si tentaculele.
Dupa 1-2 minute cufunda-le in marinata pregatita anterior si tine-le asa in jur de o jumatate de ora, la temperatura camerei.
Pune omleta in farfurii, iar alaturi calamarii si marinata ramasa.

3. Midii picante cu rosii si fenicul
Ingrediente

1 kg midii, 400 g rosii tocate (din conserva), 2 bucatele fenicul injumatatite si taiate fin, 1 lingura ulei de masline, 1 ceapa rosie taiata fin, 2 catei de usturoi taiati fin, 300 ml vin alb, 1 lingura pasta de rosii, 2 linguri frunze de coriandru, 1 lingurita paprika afumata + cateva grame in plus (pentru servire), 400 gr naut clatit si scurs (din conserva), cativa fulgi de ardei iute uscat, piper negru



Mod de preparare
Rumeneste vreo 5 minute, in ulei incins, feniculul, ceapa si usturoiul, amestecand in tigaie.
Cand s-au inmuiat suficient, adauga vinul.
In momentul in care mancarea incepe sa fiarba, adauga rosiile, paprika, nautul si pasta de rosii.
Lasa sa clocoteasca la foc mic in jur de 5 minute sau pana cand scade compozitia.
Apoi pune midiile, acopera vasul, da focul la mare si tine asa cam 2 minute.
Agita tigaia, dupa care verifica midiile.
Daca unele inca nu s-au deschis, acopera inapoi vasul si mai lasa sa fiarba inca un minut.
La final, indeparteaza-le pe cele care nu s-au deschis deloc.
Imparte midiile si sosul in boluri, presara coriandru, paprika, chilli si niste piper negru.

4. Avocado umplut cu crab
Ingrediente

2 fructe avocado, 100 gr carne de crab alba, 1 lingurita mustar Dijon, 2 linguri ulei de masline, o mana frunze de busuioc maruntite + cateva mai mici, dar intregi (pentru servire), 1 ardei iute curatat de seminte si tocat



Mod de preparare
Pune carnea de crab intr-un castron mai mare si amestec-o cu ulei si mustar, apoi potriveste-o de condimente (se poate prepara cu o zi inainte).
Injumatateste fructele de avocado si umple fiecare bucata cu cate un sfert din compozitia cu crab, apoi presara busuiocul si coriandrul.
Serveste cu lingurita.

5. Enchiladas cu fructe de mare
Ingrediente

cca 100 gr creveti (curatati, decorticati si taiati in bucati mai mari), cca 250 gr carne de crab proaspata, 1 ceapa tocata, 1 lingura de unt, 6 foi de tortilla, cca 200 gr cascaval, 1+1/2 lingurita patrunjel uscat, 1/2 lingurita de sare cu aroma de usturoi, 115 gr usturoi zdrobit, 230 gr Half-and-Half (smantana lichida 12,5% grasime), 115 gr smantana obisnuita



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 175 grade Celsius.
Soteaza ceapa in unt, dupa care scoate-o cu lingura din tigaie si pune crevetii si crabul.
Razuieste cascavalul, presara jumatate peste fructele de mare, amesteca bine si ia de pe foc.
Ia cate o lingura din compozitie, intinde pe fiecare foaie de tortilla, apoi ruleaza si pune totul intr-o tava de copt.
Intr-o tigaie, la foc mediu spre mic, amesteca smantana obisnuita cu smantana 12,5% grasime, patrunjelul, sarea si cu un sfert din unt.
Cand compozitia s-a incalzit usor, toarna sosul peste enchiladas, presara restul de cascaval si baga in cuptorul incins.
Scoate tava dupa o jumatate de ora.

Autor:  Alina Tibichi